10 ting du ikke vidste om diamanter

Diamanthandlen er blevet hårdt ramt af den globale økonomiske krise, og selv verdens suverænt største diamantfirma, De Beers, mærker nedgangen. Men hvor meget ved du egentlig om den glimtende sten? Business.dk har listet ti ting, du skal vide om diamanter.

Foto: Paul Vicente.
Læs mere
Fold sammen
Diamantens fire C-er
Prisen på en diamant afgøres af de fire C-er, Clarity, Color, Cut og Carat.

Clarity er diamantens klarhed. Langt de fleste diamanter har indre uklarheder og mørke eller misfarvede pletter. Diamantens klarhed gradueres efter en skala der går fra I3, som er åbenlyse uklarheder, til F som står for Flawless, eller fejlfri.

Color er diamantens farve. Mange diamanter har en gullig, grå eller brunlig tone, og de vurderes på en skala der går fra den mindst attraktive ”Z” til den fuldstændigt farvefri ”D”. En særlig kategori er helt klart farvede diamanter, der kan være gule, blå, grønne, pink eller andre farver. De er særligt eftertragtede.

Cut gælder slibningen af diamanten, der skal få farvespillet frem. Der findes et utal af slibninger, hvoraf den mest kendte er brilliant-slibningen. Slibningen vil altid være et kompromis mellem at få den størst mulige diamant og den mest optimale form.

Carat er ganske enkelt diamantens vægt. En karat er 0,2 gram. Måleenheden stammer angiveligt fra kernen i frugten Johannesbrød, der i gamle dage blev brugt som lodder når man skulle veje diamanter, fordi kernerne altid vejer det samme.Diamanter vurderes af certificerede grammologer, og inddeles i op til 12.000 forskellige kategorier.