10 ting du ikke vidste om diamanter

Diamanthandlen er blevet hårdt ramt af den globale økonomiske krise, og selv verdens suverænt største diamantfirma, De Beers, mærker nedgangen. Men hvor meget ved du egentlig om den glimtende sten? Business.dk har listet ti ting, du skal vide om diamanter.

Foto: Desmond Kwande. Cecil Rhodes' grav.
Læs mere
Fold sammen
Diamanternes konge I
Den mest indflydelsesrige mand i diamantverden er uden tvivl Cecil Rhodes (1853-1902) der med mineselskabet De Beers indførte et reelt monopol på handlen med rådiamanter, som den dag i dag kontrollerer 40 pct. af verdens diamantproduktion.

Cecil Rhodes var også kendt som en af historiens mest ihærdige og brutale kolonisatorer, og brugte de enorme indtægter fra diamantproduktionen til at udvide de britiske kolonier i Sydafrika. Han var stort set ene mand grundlægger af Rhodesia, der i dag er opkaldt efter ham, og i dag består af landene Zambia og Zimbabwe.

Cecil Rhodes er også grundlægger af Rhodes stipendierne til ophold ved Oxford universitetet, der blandt andet regnes for de mest prestigefyldte stipendier for amerikanske universitetsstuderende. Rhodes’ livsprojekt, som var at lave en jernbane fra Cape Town til Cairo, blev dog aldrig virkeliggjort, trods hans magt og penge.