1 Familien Kirk Kristiansen: Ommøblering blandt Lego-familiens ­betroede forvaltere

Lego og Kirkbi, 155,4 mia. kr.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kjeld Kirk Kristiansen, som fylder 70 senere i år, har som tredje generation i Lego cementeret familiens position som Danmarks allerrigeste. I år er der lagt 9,7 mia. kr. til Lego-familiens rigdom, selv om legetøjskoncernens tocifrede vækstrater blev encifrede i 2016. Overskuddet, der bliver sendt videre til familiens pengetank, Kirkbi, og til Lego Fonden, er stadig svimlende. Hovedparten af familiens formue er placeret i Kirkbi, og dette selskab havde i 2016 et overskud efter skat på 13,3 mia. kr. Det altdominerende selskab i Kirkbis portefølje er Lego A/S, som er 75 procent ejet, mens de sidste 25 procent er fondsejet – Lego Fonden.

Kirkbi ejer også knap 30 procent af aktierne i Merlin Entertainments, der driver forlystelsesparker i hele verden - herunder Legoland-parkerne. Her lykkedes det at hæve besøgstal, omsætning og overskud. Derudover investerer Kirkbi i aktier og ejendomme og senest også i vindmølleparker. I det forgangne år blev der møbleret om i toppen af Lego, da Jørgen Vig Knudstorp stoppede som administrerende direktør for i stedet at blive formand for Lego og for Lego Brand Group.

Ved sin side har han fjerde generation i familien, Thomas Kirk Kristiansen, der er valgt af sine to søstre, Agnete Kirk Thinggaard og Sofie Kirk Kristiansen, til at være talerør for familien. Bali Padda, der afløste Jørgen Vig Knudstorp, blev en overgangsfigur på topchefposten i Lego. Han afløses til oktober af Danfoss’ tidligere topchef, Niels B. Christiansen. Familien Kirk Kristiansens store passion er heste, og familien ejer stutterierne Blue Hors, Ask, Kirk Arabians og Julianelyst. Golf har også tag i Thomas Kirk Kristiansen, der har spenderet en del af sin formue på en golfbane ved Kerteminde. De private interesser udløser ikke mærkbare krusninger på familieformuens balance.