Kan du lide at rode med biler – og spare penge?

PENGEKALENDER 14Nogle ting på bilen kan du selv lave – men kend din egen begrænsning.

På trods af mere og mere elektronik og indpakket mekanik er der en del vedligeholdelse af din bil, som du selv kan udføre – og spare en timepris på op til cirka 850 kroner til mekanikeren.

Men der er også ting, du næppe får noget godt ud af at rode med, selv om du føler dig som kongen af gør-det-selv.

Skift af lygtepærerne er muligt i de fleste biler, bortset fra enkelte franske modeller, som eksempelvis Peugeot 307. Skift af viskerblade kræver heller ikke den store værkførereksamen, ligesom påfyldning af sprinklervæske og efterfyldning af olie kan udføres af de fleste.

Egentlig udskiftning af olien kræver lidt mere snilde og vilje til at få snavsede fingre og slippe miljømæssigt korrekt af med den gamle olie bagefter.

Forår og efterår kan du også spare nogle hundrede kroner på at skifte mellem sommer- og vinterdæk - husk krydsspænding af hjulboltene, som kan tilspændes med en momentnøgle, hvis det skal være helt korrekt.

Jævnlig vask og voks af bilen kan spare dig for den professionelle polering, som skal gennemføres - om ikke før så af den køber, der skal overtage din bil til sin tid og trækker udgiften fra i den pris, som han vil give for bilen.

Hvis du har mod på at dykke dybere ned i vedligeholdelse og reparation af din bil, så kan det anbefales at få fat i en af forlaget Haynes’ bøger om netop din bil. Haynes har udgivet værkstedshåndbøger om langt de fleste biler i verden med pædagogisk indføring i alt fra skift af bremser og tandrem til reparation af køler og udstødning.

Bøgerne kan købes online eller lånes på mange biblioteker.