Kampen om den røde by

Efter det uindfriede valgløfte fra 2005 om billige boliger satser Ritt Bjerregaard (S) og partifællerne på Københavns Rådhus nu på at føre klassisk socialdemokratisk værdipolitik. Et nyt valgprogram er fyldt med hensigtserklæringer og renset for konkrete løfter.

Billedmanipulation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Velkommen til en lille quiz! Er du klar til at gætte? Godt så! Hvem står bag følgende udsagn: 5.000 boliger til 5.000 kroner på fem år? Svaret er korrekt! Det er overborgmester Ritt Bjerregaard og hendes socialdemokratiske partifæller på Københavns Rådhus.

Spørgsmål nummer to! Hvem står bag følgende udsagn: Socialdemokraterne vil arbejde for billige boliger til københavnerne? Ja, udsagnet er denne gang renset for tal, så vi vil gerne hjælpe lidt: Svaret er knyttet til partinavnet og den geografiske angivelse....! Jo, jo, den er god nok! Endnu en gang er der tale om overborgmester Ritt Bjerregaard og hendes partifæller på Københavns Rådhus.

Da Ritt Bjerregaard i 2005 blev spidskandidat for de københavnske socialdemokrater, sikrede hun partiet et kanonvalg med 38 pct. af stemmerne, bl.a. som følge af det meget kontante løfte om 5.000 billige boliger til 5.000 kr., så politibetjenten, sygeplejersken og skolelæreren også havde råd til at flytte med familien til København.

Men når man slår op i partiets nye valgprogram for 2009 – på side 29 – er det store slagnummer reduceret til en hensigtserklæring om et ikke nærmere angivet antal billige boliger. Indtil i dag er der da også kun opført 12 billige boliger i København. Og når de fem år er gået ved udgangen af 2010, vil der ifølge Socialdemokraterne endvidere være »i hvert fald 300 billige boliger på Carlsberg.« Eller 4.688 færre end lovet.

Ingen konkrete løfter
I det nye valgprogram, som partiets politiske ordfører, Anne Vang, har stået i spidsen for, er der ingen løfter a la 5.000 billige boliger, men derimod 158 konkrete politiske visioner, som Socialdemokraterne vil arbejde for.

Det er partiets unge medlemmer, der har udarbejdet valgprogrammet. Og de har fulgt godt med i timerne i Ritt Bjerregaards meget omtalte Røde Skole, for valgoplægget er denne gang renset for spektakulære projekter som tårnhøje huse i centrum, nedgravning af H.C. Andersens Boulevard og overdækning af banegraven ved Hovedbanegården. Det kommende valg bliver i højere grad en kamp på klassisk socialdemokratisk værdipolitik, hvor vægten er lagt på det sociale område.

Valgekspert og lektor på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, kalder det et smart trick, at Socialdemokraterne går tilbage til grundværdierne og vil sætte dagsordenen med gamle, socialdemokratiske dyder.

»København er en rød kommune. Derfor er det dér, at kampen står. Partiet forsøger at trække valgkampen over på hjemmebanen og er ude i så god tid, at de får monopol på en rød dagsorden. Selv om SF vil være enig i mange af Socialdemokraternes programpunkter, kan SF ikke selv slå sig op på det samme uden at komme til at virke som et tomt ekko,« siger Kasper Møller Hansen.

Han vurderer, at en valgkamp på velfærd og solidaritet peger i retning af, at Socialdemokraterne anser SF for at være den største modstander ved det kommende valg.

Bliver SF størst?
»Spillet til efteråret kommer til at gå på, om SF bliver større end Socialdemokraterne. Den store kamp bliver, hvor mange mandater der flyttes til SF, og om det forskyder en borgmesterpost,« siger Kasper Møller Hansen.

Anne Vang afviser dog, at satsningen på klassisk socialdemokratisk værdipolitik er udtryk for en frygt for SF.

»Vores ideer og visioner er de samme, uanset hvilke politisk–strategiske overvejelser der måtte foretages. Man kan godt kalde valgoplægget for Socialdemokraterne classic og rød skole, for det er et forsøg på at nå ind til de socialdemokratiske værdier. Det er ret vigtigt, at vi politikere udtrykker os klart om vores værdier. Ellers var der ikke rigtig nogen grund til, at vi var her,« siger Anne Vang.

SF presser S
Socialdemokraterne er dog pressede af SF. Ifølge en meningsmåling fra Gallup, som Berlingske Tidende offentliggjorde i oktober sidste år, blev SF det største parti i Borgerrepræsentationen med 26 pct. af stemmerne – en fremgang på 11 procentpoint i forhold til valget i november 2005. Socialdemokraterne drønede omvendt tilbage fra en tilslutning på 38 pct. ved valget i 2005 til 23 pct.

Dengang mente næsten halvdelen af vælgerne samtidig, at overborgmester Ritt Bjerregaard havde klaret sig dårligt eller meget dårligt.

Lad os så lige tage et sidste quizspørgsmål! Hvad vil Ritt Bjerregaard gøre for at rette op på det? Svaret er indtil videre et stort spørgsmålstegn. Ritt Bjerregaard har ikke ønsket at kommentere valgprogrammet, da det er Anne Vang, som har været pennefører.