Kampagnesporet 17. november 2019: Mads Fuglede: »Sådan som jeg ser det, så har det været en hård uge for Donald Trump«

Den åbne del af rigsretssagen mod USAs præsident, Donald J. Trump, begyndte i denne uge, og det ser umiddelbart ikke godt ud for Trump, lyder det i Berlingskes podcast »Kampagnesporet« med Mads Fuglede og David Trads. Begge er dog enige om, at det er alt for tidligt at spå om det endelige udfald.

 

I onsdags gik den åbne del af rigsretssagen mod Donald Trump i gang i den amerikanske kongres, da to ansatte fra det amerikanske udenrigsministerium blev udspurgt ved en åben høring i Repræsentanternes Hus.

Det, som de to diplomater fortalte, var ikke godt for Donald Trump, lyder det i Berlingskes podcast »Kampagnesporet« med USA-ekspert og folketingsmedlem for Venstre, Mads Fuglede, og tidligere USA-korrespondent David Trads.

»Hvis jeg var Trump, så vil jeg overveje at finde ud af, hvor man kan leje nogle værelser i sydstaterne, og om der er en grøft et sted dernede, man kan køre noget materiale ud i. Sådan som jeg ser det, så har det været en hård uge for Donald Trump,« lyder det fra Mads Fuglede i podcasten.

Fulgedes medvært, David Trads, supplerer:

»Det er jo ikke hvem som helst, der har været afhørt. Den ene er ambassadør i Ukraine, og den anden er viceudenrigsminister for europæiske forhold.«

Hvad vil de to partier

Dobbeltafhøringen af Bill Taylor, der er fungerende ambassadør i Ukraine, og George Kent, der er viceudenrigsminister, i Repræsentanternes Hus satte formelt gang i den åbne og TV-transmitterede del af rigsretssagen mod Donald Trump.

Demokraterne har flertal i Repræsentanternes Hus, de kan sende rigsretssagen videre til Senatet, som så skal afgøre om Trump skal dømmes for noget ulovligt. I Senatet har Republikanerne flertal. Skal Trumps dømmes, kræver det to tredjedels flertal i Senatet.

Det betyder også ifølge Fuglede og Trads at man allerede nu kan se, at de to partier har forskellige planer for, hvordan forløbet af sagen skal være i Repræsentanternes Hus.

I onsdags blev den fungerende amerikanske ambassadør i Ukraine, Bill Taylor (th.), afhørt i Repræsentanternes Hus sammen med viceudenrigsminister for europæiske anliggender, George Kent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix.

Planerne

Den ene er Demokraternes plan. De vil fremlægge alt det snavs, som de nu engang kan finde i sagen i et forsøg på at fjerne den tvivl, som almindelige amerikanere måtte have om sagen.

De forsøger at bevise, at Trump var i gang med at presse ukrainerne til en noget-for-noget-aftale for at kunne modtage den militærhjælp, som Kongressen allerede havde bevilliget. Ukrainerne skulle bare lige hjælpe Trump med at vinde det amerikanske præsidentvalg ved at finde noget snavs på Joe Bidens søn Hunter.

Samtidig forsøger Republikanerne at gøre alt, hvad de kan, for at afspore processen. De sætter spørgsmålstegn ved selv den mindste detalje.

»De siger, nårhh ja, den her kilde her, er der ikke noget med, at du engang gik med en rød hue, og den røde hue – var det ikke også Sovjetunionens farve? Der er hele tiden et forsøg på at kaste snavs eller grus ind i maskineriet, mens Demokraterne forsøger at lave sådan en Perry Mason-sag, hvor man kun kan ende et sted, når de har været i gang med at fremlægge alle beviserne,« mener Mads Fuglede.

David Trads og Mads Fuglede er dog enige om, at det er alt, alt for tidligt at spå om resultatet af afhøringerne. Så det er næppe det sidste, vi har hørt til sagen.