"Jeg tror stadig ikke, han er død"

Michael Jackson-fans fra hele landet mindes i dag deres store idol på årsdagen for legendens død.

Fans samles på Rådhuspladsen i København i dag for at mindes Michael Jackson på etårsdagen for hans død d.25. juni 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uden for Københavns rådhus står et brudepar og får foreviget den formentligt lykkeligste dag i deres liv til familiealbummet. Få meter derfra, lige for foden af trappen, står Søren Christensen, en 27-årig Michael Jackson-fan på 12. år.

Han er stifter af Michael Jacksons danske fanklub The Moo Walkers og har været med til at arrangere dagens 12 timers mindehøjtidelig på Rådhuspladsen for manden, der var en legende allerede før sin død.  

Den 25. juni for et år siden betegner han som en af de værste dage, han har oplevet. Dagen, hvor Michael Jackson døde som følge af et hjertestop. Dagen hvor Søren mistede sit idol og sin store inspirationskilde.

- Det vækker en masse minder fra sidste år, som måske var den mest sørgelige dag i mit liv, siger han.

Indtil den amerikanske stjernes død rejste han verden rundt for at opleve sit store idol på nært hold. Han har endda fået et knus af kongen efter et awardshow i Berlin i 2002 og været inviteret med til Neverland - Jacksons hjem fra 1998-2005.

Hjertelys og solsikker

Søren er ikke alene om sin sorg. Omkring 40 mennesker i Michael Jackson t-shirts, sorte hatte og paillethandsker på den ene hånd er mødt op for foden af rådhuset og har transformeret nogle trappesten til en form for alter med røde hjertelys, breve, billeder og blomster. Især er der mange solsikker. Michael Jacksons yndlingsblomst.

21-årige Annika Jylland fra Assens står med et bundt solsikker i hånden. 12 styk.

- Jeg er ikke helt sikker på, hvorfor det er hans yndlingsblomst, men det er vist noget med, at de udstråler glæde, siger hun.

Hun har været Jackson-fan siden hun var tolv, og det var hende, der fik idéen til arrangementet.

- Inde på fangruppens forum snakkede vi om, hvor ensomme vi havde været og hvor alene man sad med sin sorg. Derfor valgte vi at gøre det til et offentligt arrangement, fortæller hun. Hun har klistret hvidt tape omkring flere af sine fingerspidser - ligesom Michael Jackson gjorde det med plaster.

You changed my world

En hvid Ghettoblaster spiller Jackson-sange og tæerne kan ikke undgå at vippe lidt med, selvom man står med en klump i halsen og kigger på det lille mindeplateau. Nogle danser endda lidt med til rytmerne af "Liberian girl".

"Liberian girl. You know you came and you changed my world".

Og Michael Jackson har betydet meget for de danske fans, der er mødt op i dag.

-   Han har sat meget præg på mig. Han er bare en mand fyldt med kærlighed, og det har bare smittet af på mig, og så synes jeg bare, han er fantastisk til at danse og synge, siger Maria Rosenbæk på 31 år.

- Jeg tror stadig ikke på, han er død, siger hun med sørgelig erkendelse i stemmen.

Hun har lige skrevet en besked til Michael Jackson i en bog, som fanklubben efterfølgende vil sende til Katherine Jackson - Michaels mor.

Søren Christensen har også skrevet i bogen:

- Jeg skriver, at det er utroligt hvor meget jeg stadig savner ham, og at han altid vil betyde meget for mig. Han har en stor inspirerende værdi, han har bevaret sin styrke gennem årene og blevet ved med at fokusere på det positive på trods af al den modgang,han har haft. Det har været meget inspirerende for den måde, jeg lever mit liv på, fortæller han.

Fortsætter til midnat

Arrangementet fortsætter til midnat, og Annika Jylland regner med, at der vil komme omkring 100 mennesker. Klokken 23.26 bliver der holdt et minuts stilhed.

Og arrangementet er da også af den stille slags. Der vil ikke være nogen optrædener, men til gengæld masser af tid til at dele alle de gode minder og lytte til den musikken, der lever videre i ghettoblasteren.

-  Vi har brug for at kunne mindes ham i fællesskab og trøste hinanden, hvis folk skulle være kede af det. Grunden til, at vi gør det offentligt er for at minde folk på, hvem han var, og fordi det er en vigtig dag at huske, siger Søren Christensen.

Læs også: Jackson er død bekræfter flere kilder