Jazz-festival starter i dag

Copenhagen jazz festival 2008 er større nogensinde – også efter global målestok. Der er noget for enhver musikalsk observans, og blandt stjernerne er en kongerække af amerikanske saxofonister.

Bassisten og sangeren Esperanza Spalding indeholder alt det der skal til for at blive en feteret stjerne: Overdådig musikalitet, charme, udstråling, personlighed og ikke mindst selvtillid. 12. juli spiller hun i Det Kongelige Danske Haveselskabs Have på Frederiksberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Den officielle åbning finder sted på Frue Plads i dag kl. 15.30, og her kan publikum - ud over diverse verbale betragtninger – opleve det brasilianske big band, Spokfrevo, som vil byde på en blanding af uptempojazz og karnevalsmusik.

Utvivlsomt et effektivt startskud på jazzmusik i alle afskygninger. For skulle man gå rundt og tro, at der så småt er ved at indfinde sig træthedstegn hos den nu 30-års-jubilerende Copenhagen Jazz Festival, ja, så kan man godt tro om igen.

I 1979 handlede festivalen om 75 koncerter på otte dage. Nu handler den om mere end 900 på 10 dage. Tilsvarende findes ikke ude i den store verden. Heller ikke for andre musikstilarter. Festivalen er løbende blevet beriget med nye tiltag, og heraf har langt de fleste været så succesrige, at de har fristet til nye tiltag. Det er kort sagt det nysgerrige publikum, der har skabt festivalen.

Nok engang kan man som udegående jazzlytter opleve alskens former for dansk og udenlandsk jazzmusik – på gader og stræder og pladser og parker. Og det solide udbud af gratis-koncerter forhindrer ikke, at der virkeligt bliver investeret i de tunge begivenheder.

Jubilæums-programmet kan kun betegnes som værdigt – med mange navnkundige musikere, heriblandt en af jazzmusikkens helt store stilskabere, den nu 78-årige amerikanske altsaxofonist Ornette Coleman. Han udsendte i årene omkring 1960 en række plader, hvor han i et nyt og pågående tonesprog gjorde op med jazzens basale melodiske, harmoniske, periodiske og rytmiske elementer, og dermed blev han den store inspirator og faderskikkelse for det, man i 1960erne gav betegnelsen avantgardejazz eller freejazz.



Og i begyndelsen af 1980erne var Ornette Coleman nok engang med til at forme tidens jazz, da han med sit store og elektrisk-forstærkede band, Prime Time, blev toneangivende inden for den såkaldte »punkjazz« eller »no wave«. Ornette Coleman, der i modsætning til mange af sine musikalske efterkommere har bibeholdt en karakteristisk frisk puls og melodik, og som i øvrigt også spiller trompet og violin, har optrådt i København i 1965, 1971 og 1987. Den sjældne gæst bliver ved denne lejlighed ledsaget af sin søn, trommeslageren Denardo Coleman, samt de to bassister, Gregory Cohen og Tony Falanga.

Men ellers er det i høj grad tenorsaxofonisterne, der sætter dagordenen. Først og fremmest er der fokus på den nu 74-årige Wayne Shorter. Han var med til at skrive jazzhistorie, da han i 1960erne spillede i trompetisten Miles Davis’ kvintet, og da han i 1970erne var frontfigur i fusionsgruppen Weather Report. Han er en mystisk musiker, som både kan fascinere og skuffe, og som i Operaen på søndag optræder med sin faste kvartet samt en klassisk blæserkvintet, kaldet Imani Winds.

Og så fortsætter de store amerikanske tenorer i Glassalen, hvor man mandag kan opleve hele tre af slagsen, nemlig Joe Lovano, Dave Liebman og Ravi Coltrane, og torsdag og fredag henholdsvis den gamle hippie Charles Lloyd og den jazztraditionsbaserede avantgardist David Murray.

Som altid har festivalen indbygget en række underfestivaler. Eksempelvis er der omkring 100 koncerter på de forskellige scener i Huset i Magstræde, mens Copenhagen Jazz House i år fokuserer på konstellationer af danske og udenlandske musikere. Og så kommer det nyåbnede Skuespilhuset godt fra start, idet der på husets tre scener bliver budt på musik fra jazzens randområder – med kunstnere som den tyske electronica-duo Cluster, den amerikanske sangerinde Annette Peacock og den italienske pianist Antonello Salis.

Under alle omstændigheder er noget for enhver musikalsk observans, og ligesom det er ude i virkeligheden, så kommer de helt store oplevelser oftest, når man mindst venter dem.

Hvad: Copenhagen Jazz Festival 2008 Hvor: Indendørs og udendørs – overalt i København og nærmeste omegn. Hvornår: Fra i dag – til og med søndag 13. juli. Hvordan: Mange gratis tilbud. Billetter i alle prisklasser (også ungdomsbilletter). Trykt program, 148 sider: 40 kr. Web-side: www.jazzfestival.dk