Mobilen skal styres med øjnene

Hvorfor tage hænderne op af lommen, når du kan styre det hele alene ved at kigge på det?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I samarbejde med Connect Denmark og iværksætter-programmet De 6 Hatte på Radio 24syv.

Sune Alstrup Johansen og hans teknologi Senseye vil revolutionere den måde, vi betjener vores mobiltelefoner, tablets og andre mobile enheder med. Hvis alt går deres vej, behøver du i fremtiden ikke tage hænderne op af lommen for at ringe til svigermor – du kan nøjes med at stirre vredt på telefonen.

I mere end seks år har Sune Alstrup Johansen og hans team af tidligere medstuderende og ph.d.-stipendiater fra IT-Univesitetet forsket i og arbejdet på at udvikle en teknologi, der gør det muligt at registrere øjnenes bevægelser og omsætte disse til kommandoer til elektroniske apparater. Udgangspunktet var at skabe et billigt alternativ til bevægelseshæmmede, der ikke kan kontrollere tingene med hænderne I dag er målgruppen vokset til hele verdens mobilbrugere:

- På Startup Weekend i juni blev Senseye født. Indtil da havde vi bare en idé om, at teknologien kunne bygges ind i en mobiltelefon. Nu har vi en virksomhed, og næste skridt er at lande en aftale med en af de store producenter, fortæller Sune Alstrup Johansen.

”Eye-tracking” er ikke nogen ny teknologi, og der findes en stor svensk virksomhed, der udbyder et lignende produkt. Ifølge Sune Alstrup Johansen er den store forskel, at mens konkurrentens software kræver medfølgende og meget dyrt hardware i form af specieldesignede kameraer og computere, kan Senseye arbejde sammen med helt almindelige webkameraer og indbyggede kameraer i mobiltelefonerne.

- Vores udfordringer lige nu er primært at få en investor ind og eventuelt lande en aftale med en stor mobilfabrikant. Og da hele teamet nærmest har en ren universitetsbaggrund, har vi i den forbindelse også brug for nogle kompetencer i forhold til at tale med de store aktører i branchen, siger Sune Alstrup Johansen, der både er åben over for en investor, der selv har kompetencerne eller en investor, der vil ansætte den rigtige person.

Og sideløbende med det arbejde har teamet bag Senseye gang i andre ting også. Før mobiltelefoner er noget, vi styrer med øjene, skal teknologien sættes i praktisk anvendelse hos dem, der er meget interesserede i at kunne måle, hvad folk kigger på.

- Vi har etableret datterselskabet Eyeproof, som er en teknologi til analyse af øjnenes bevægelser på hjemmesider og over reklamer. Det er vi klar med om ganske kort tid, og den virksomhed bygger på præcis den samme teknologi, fortæller Sune Alstrup Johansen.

Dommen

Sammendrag af ekspertpanelets kommentarer, indspark og gode råd fra lørdagens udgave af iværksætter-programmet De 6 Hatte på Radio 24syv. Find mere information og link til podcast på facebook.com/de6hatte.

”Det her er fremtiden” var åbningskommentarer fra succesiværksætter Jesper Buch, der som resten af panelet var meget begejstrede for Senseye og tanken om, at mobiltelefonen og andet kan styres med øjnene.

Der blev lagt særlig vægt på, at der var tale om en nyskabende, banebrydende ny teknologi, der differentierede sig fra den gennemsnitlige iværksætter-idé ved rent faktisk at være ”rocket science”, som Tommy Ahlers udtrykte det.

Styrken var således teamets tunge akademiske baggrund, men det var samtidig deres svaghed. For det kræver mere end et nålestribet jakketsæt at gebærde sig på de bonede gulve hos mobilgiganter som Nokia, Apple, Sony og Samsung.

Panelet stillede sig også uforstående over for, at iværksætter Sune Alstrup Johansen øjensynlig begrænsede Senseye-teknologien til kontrollen af mobiltelefoner og anbefalede ham at kigge langt bredere på anvendelsesmulighederne – alle fra bilfabrikanter til køkkenudstyrsproducenter kunne potentielt være interesserede i, at deres produkter kan betjenes med øjnene.

Det primære råd blev således at få sat en tung herre for bordenden i virksomheden hurtigst muligt og snarest herefter sparke døren ind hos mobilfabrikanterne.

Læs også: Computerspil til voksne drenge