Året der gik: Fem fantastiske danske opfindelser

Den danske opfinderånd var intakt i 2011 - se nogle af de mest omtalte nye ideer her.

Trods de dystre tanker en fortsat økonomisk krise kan frembringe, så blev 2011 et år, hvor der var masser af nytænkning blandt de kreative hoveder i Danmark.

Og de gode ideer har ikke bare været ophav til nye produkter. De er i den grad også blevet en handelsvare, viser tal fra WIPO, der er det FN-organ, der beskytter af varemærker samt patent- og ophavsrettigheder.

Tallene viser nemlig, at den internationale handel med patenter på knap 20 år er vokset fra 27 milliarder dollar til 180 milliarder dollar. Og samme trend kan ses i Danmark, vurderer den danske Patent- og Varemærkestyrelse.

Herunder følger nogle af de ideer og opfindelser, der i årets løb fik nok opmærksomhed til at komme i avisspalterne.

En af dem var energiingeniør Jens Dall Bentzen, der endda fik prisen som årets europæiske opfinder for et nyt biomasse-kraftværk. En opfindelse, som eksperter efterfølgende spåede stor fremtid. Jens Dall Bentzens opfindelse kan skabe en bedre og mere effektiv forbrænding af biomasse.

Og endda én, der udleder mindre CO2 og støv og kan forbrænde næsten hvad som helst.

Og ideen virker. Det kunne Jens Dall Bentzen demonstrere i Bogense på Fyn, hvor prisvinderens firma, Dall Energy, har opført et biomasse-kraftværk i demonstrationsstørrelse.

Viborg-virksomheden Genan stod for en anden af de omtalte opfindelser i årets løb. Genan har nemlig fundet en måde, hvorpå det kan genbruge gummi fra gamle bildæk i produktionen af nye. Og det fungerer i sådan en grad, at den italienske dækkæmpe Pirelli har valgt Genan som eneleverandør af genbrugsgummi.

Systemet fungerer så godt, at Thomas Becker, der er administrerende direktør i Genan, forventer, at Viborg-virksomhedens teknologi kan komme til at levere gummi til hele ti procent af verdens dækproduktion.

Der var også mere lavpraktiske opfindelser i 2011. En af dem stor de tre HTX-studerende Jeppe Hallgren, Andreas Rasmussen og Søren Rejkjær Svendsen bag. De har i samarbejde med Danish Meat Research Institute udviklet en grilltang, der selv kan vurdere, om ens bøf er gennemstegt. Det sker ved, at grilltangen måler fastheden på bøffen og dermed kan afgøre, om kødet har fået nok.

Opfinder-trioen vandt i april en pris for deres tang, og straks derefter søgte de om at få patent på ideen.

Der blev også uddelt en pris til Greentech Solutions i årets løb. Det var Københavns Universitet, der præmierede, at selskabet havde opfundet en boks, som kan styre, hvornår universitetet bedst skruer op for computerkræfterne, når de skal have knust store regnestykker.

Greentechs boks venter med at sætte computerne i gang ind til el-prisen er lav – typisk om aftenen – og dermed trække på det overskud i vindenergi, der kan forekomme, når de fleste af landets borgere har slukket natlampen og ligger i deres seng.

Arkitektverdenen står for en femte store ide, som bliver nævnt her. Årsagen til at en arkitekts tegning af et hus overhovedet kan komme ind under kategorien opfindelser skyldes, at det drejer sig om at have givet en bygning en ekstra funktion.

Læs også på bt.dk: To danske opfindelser blandt årets vildeste

Det er netop, hvad Bjarke Ingels’ projekterede kombinerede skibakke og forbrændingsanstalt på Amager har gjort. Det mente i hvert fald Times Magazine, der har kåret Bjarne Ingels’ idé til en af årets bedste.

I sidste ende ser det dog ud til, Københavns Kommune har fået stukket en kæp i hjulet på projektet. I december meddelte kommunens teknik- og miljøborgmester nemlig, at den vil satse på en mere avanceret affaldsbehandling end forbrænding i fremtiden, og dermed er der ikke brug for et nyt anlæg på Amager. Trods udlandets rosende omtale.