Zuma på vej mod exit: Så går den ikke længere for manden med de ni liv

Det hedder sig, at Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, har ni liv. I hvert fald har han politisk overlevet otte misstillidsafstemninger og et hav af skandaler. Men denne gang synes Zumas »Zexit« uundgåelig.

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma - her afbilledet på en iturevet valgpalkat - er under voldsom pres for at træde tilbage. EPA/KIM LUDBROOK Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM LUDBROOK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langt fra første gang, at Sydafrikas kontroversielle præsident, Jacob Zuma, dømmes ude. Men denne gang skulle den være god nok:

»Der er ingen aftale. Det hele er slut. Han må gå af,« som en kilde i det sydafrikanske regeringsparti ANC udtrykker det over for landets største avis The Sunday Times.

Samme konklusion har andre sydafrikanske medier, der allerede har døbt Jacob Zumas afgang som »Zexit.«
Den 75-årige præsident har været under stigende pres for at træde tilbage siden december, da vicepræsident siden 2014, Cyril Ramaphosa, afløste Zuma som leder af partiet ANC.

Den ny ANC-formand og Sydafrikas kommende præsident efter Zuma lovede søndag vælgerne i Afrikas mest toneangivende, men også økonomisk trængte og korruptionsplagede land, at han vil sætte et punktum for den langtrukne krise, som regeringspartiet befinder sig i.

»Vi vil målrettet genopbygge tilliden fra vort folk til de offentlige institutioner i vort land og genoprette troværdigheden hos de, der er valgt til at tjene i disse institutioner,« sagde den 65-årige ANC-leder og vicepræsident, der ligesom Zuma selv var med i kampen mod det hvide apartheid-styre.

Maratonmøde

ANCs nationale eksekutiv-komité, NEC, indledte mandag et møde, der trak ud og først blev afsluttet i de tidlige morgentimer tirsdag.

Det 13 timer lange maratonmøde endte med en beslutning om, at Jacob Zuma skal træde tilbage, og dermed afviste partitoppen i ANC et forslag fra Zuma selv om, at han skulle blive siddende på præsidentposten indtil efter topmødet i BRIK-landene, verdens nye økonomier, i juli.

Ifølge dén plan ville Jacob Zuma benytte topmødet til at præsentere Cyril Ramaphosa som Sydafrikas nye præsident, skriver avisen The New Age.

Ifølge avisen er der dog ingen tidsfrist for Zuma´s »Zexit«. Andre sydafrikanske medier skriver, at Jacob Zuma har fået 48 timer til at gå af frivilligt, men under alle omstændigheder afgøres præsidentens skæbne i næste uge - den 22. februar. Her skal parlamentet behandle en mistillidsafstemning, som landets oppositionsparti står bag, og selv om Zuma ganske vist har overlevet den slags otte gange tidligere, så ser det rigtigt sort ud nu, hvor hans partifæller i ANC har dømt ham ude.

Over 700 anklagepunkter

Den forestående mistillidsafstemning skyldes de anklager om magtmisbrug og korruption, der har klæbet til Zuma i hans ni år i præsidentstolen. »Over 700 anklagepunkter om bestikkelse, korruption og svindel,« som avisen The Sunday Times skriver i en analyse med overskriften: »Sådan mistede Zuma grebet - og folkene, der svigtede ham.«

Faktisk var Zuma allerede en kontroversiel herre, inden han indtog præsidentposten. Tilbage i 2005 blev han fyret som vicepræsident af daværende præsident Thabo Mbeki efter en korruptionssag mod sin finansielle rådgiver.

Sex med vennens datter

Året efter var Jacob Zuma tiltalt for voldtægt mod en HIV-positiv datter af en af sine venner. Han blev frikendt, men et eller andet var der foregået, måtte man forstå på Zumas forklaringer under retssagen: Hvis man bare tager et brusebad efter at have sex med en HIV-ramt, er man beskyttet mod at blive smittet, lyder en af de mange opsigtvækkende udtalelser, som Zuma er blevet kendt og berygtet for.

Sexsagen fik da heller ikke Zuma til at trække sig tilbage i skam. Tværtimod brugte han retssagen til at mobilisere sine unge, militante tilhængere i ANC, og i 2007 var Zuma i fuld gang med et politisk comeback. Han blev kronet som øverste leder – præsident - i ANC og to år senere sikrede han sig posten som Sydafrikas statsoverhoved.

Sikkert ikke ret længe endnu. Og så dog. For som BBC World skriver i et portræt, så vil det være dumt uden videre at afskrive Zuma: Hans mellemnavn, Gedleyihlekisa, betyder den, der smiler, mens han ordner sin fjender.