Zuma ny formand for ANC

Jacob Zuma besejrede præsident Thabo Mbeki med overvældende flertal på ANC's konference. Zuma er nu ny leder af ANC. Mbeki fortsætter som præsident til 2009.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jacob Zuma blev tirsdag valgt som ny leder af Sydafrikas regerende parti, ANC.

Det skete efter at have besejret præsident Thabo Mbeki ved en bitter og polariseret afstemning på en partikonference, hvor der blev råbt skældsord og øv-råb efter en række af Mbekis medarbejdere og tilhængere.

Zuma vandt med støtte fra i alt 2329 delegerede, mens Mbeki fik 1505, oplyste Dren Nupen, lederen af partiets valgkommission.

Udfaldet af afstemningen betyder, at Zuma er bragt i position til at blive Sydafrikas præsident efter valget i 2009, hvor Mbeki i henhold til forfatningen skal træde tilbage uden at genopstille.

3900 delegerede fra ANC deltog i afstemningen om, hvem der skulle være partiets formand og afstikke kursen for de kommende fem år.

Den 65-årige Zuma er tidligere frontkæmper i kampen mod det hvide apartheidstyre. Han har en begrænset skolegang og ynder at se sig selv som en mand af folket. Han tilhører ANC's venstrefløj.

I 2005 måtte Zuma træde tilbage som Sydafrikas vicepræsident, efter at han var blevet anklaget for både voldtægt og korruption. Mens han blev frifundet for voldtægtsanklagerne, risikerer han stadig at blive retsforfulgt for anklager om korruption.

/ritzau/AP/AFP