Zuckerbergs egne data blev også delt med analysefirma

Mark Zuckerberg svarede for anden dag i træk på spørgsmål fra utilfredse politikere i den amerikanske kongres. Til onsdagens høring i Repræsentanternes Hus kom det blandt andet frem, at Facebook-direktørens egne data også blev delt med Cambridge Analytica.

WASHINGTON, DC - APRIL 10: Facebook co-founder, Chairman and CEO Mark Zuckerberg testifies before a combined Senate Judiciary and Commerce committee hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill April 10, 2018 in Washington, DC. Misbrug af oplysninger fra millioner af Facebook-brugere sender politiske dønninger til Danmark. Et dataetisk råd kvæler samfundsdebat, frygter Dansk Industri. Det skriver Ritzau, onsdag den 11. april 2018.. (Foto: Zach Gibson/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Zach Gibson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I går var det en undskyldende Mark Zuckerberg, der iført jakkesæt stod skoleret i det amerikanske senat og svarede på spørgsmål om, hvordan 87 mio. brugeres private informationer kunne havne hos datafirmaet Cambridge Analytica, og hvorfor Facebook ikke stoppede russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Ved onsdagens høring i Repræsentanternes Hus havde Zuckerberg igen skiftet kondisko og t-shirt ud med jakkesæt, og svarede med en alvorlig mine på de utilfredse politikeres mange spørgsmål.

Zuckerberg blev blandt andet spurgt, om hans egne personlige data var blandt de oplysninger, der blev delt med Cambridge Analytica.

»Ja«, lød det korte svar fra den 33-årige Facebook-direktør.

Han fortalte også, at regulering af hans branche er »uundgåelig«.

»Internettets vigtighed øges i hele verden. Jeg mener ikke, at der ikke skal være nogen regulering. Men jeg tror, at man skal passe på med, hvordan man regulerer,« sagde Mark Zuckerberg.

Under høringen blev det antydet, at Facebook-brugere ikke har nok kontrol over deres data. Det er Mark Zuckerberg dog ikke enig i:

»Hver gang, brugerne vælger at dele noget på Facebook, har de kontrol. Den kontrol er ikke gemt væk i indstillingerne, den er tydelig,« sagde han.

Et kongresmedlem spurgte også, om Facebook aflyttede deres brugere gennem mikrofonen i deres telefoner. Det afviste Mark Zuckerberg.

Ved høringen svarede Facebook-stifteren også på spørgsmål om Rusland. Han sagde blandt andet, at Facebook ikke har set nogen aktivitet fra hverken Rusland eller Kina i forhold til at skrabe data fra det sociale medie, og at Facebook ikke opbevarer data i Rusland for at mindske landets mulighed for at få adgang til data.

Tirsdag fastslog Mark Zuckerberg foran det amerikanske senat, at »det er klart nu, at vi ikke har gjort nok.«

»Det gælder i forhold til fake news, udenlandsk indblanding i valg og hate speech (hadefuld tale – udsagn, der fremstiller en bestemt gruppe mennesker som mindreværdige, red.) såvel som udvikling og databeskyttelse. Vi så ikke vores ansvarlighed i en bredere sammenhæng, og det var en stor fejl. Det var min fejl, og det beklager jeg. Jeg grundlagde Facebook, jeg leder selskabet, og jeg er ansvarlig for, hvad der sker,« sagde Zuckerberg tirsdag.

De undskyldninger gentog Facebook-direktøren ved onsdagens høring i Repræsentanternes Hus. Det ændrede dog ikke på, at flere kongresmedlemmer var skeptiske over for, om Facebook-direktøren vil sætte handling bag sine ord.

Blandt andet opridsede kongresmedlemmet Jan Schakowsky Zuckerbergs mange undskyldninger over årene, hvorefter hun tørt konstaterede:

»Selvregulering virker bare ikke.«

Nedenfor kan du læse kongresmedlemmernes spørgsmål og Mark Zuckerbergs svar minut for minut.

Artiklen fortsætter under live-bloggen...

Facebook kulegraves aktuelt af den amerikanske konkurrencestyrelse, Federal Trade Comission, der efterforsker, om Facebook har engageret sig i »uretfærdige handlinger«, som har »forårsaget omfattende skader for brugerne« af det sociale medie.

Efterforskningen er udløst af de nylige afsløringer i Observer og The New York Times af, at Facebook udleverede private informationer om millioner af brugere til Cambridge Analytica, et firma med tætte forbindelse til Donald Trumps præsidentvalgkamp i 2016. Angiveligt har Cambridge Analytica brugt oplysningerne til at påvirke vælgerne til at stemme på Donald Trump ved hjælp af blandt andet målrettede annoncer.

Ifølge The Guardian er der potentielt tale om et brud på samtykke-dekretet, der kan indebære bøder på op til 40.000 dollar per overtrædelse, og dermed kan det i værste fald for Mark Zuckerberg blive tale om en samlet bøde på milliarder af dollar.

Langt størstedelen af de op mod 87 millioner brugere, Cambridge Analytica har fået data om, befinder sig i USA, men op mod 41.820 danskere kan også være iblandt. Det meddelte Facebook i fredags ifølge Ritzau.

Cambridge Analytica afviser at have anvendt de enorme mængder data fra Facebook til at påvirke præsidentvalget.