Zimbabwes kommende præsident vender hjem fra eksil

Afsat vicepræsident skal fredag indsættes som Zimbabwes præsident. Der er forlydender om møde med Mugabe.

75-årige Mnangagwa flygtede til Sydafrika, efter Mugabe 6. november afsatte ham som vicepræsident. Han fortalte, at han frygtede for sit liv. Fold sammen
Læs mere
Foto: AARON UFUMELI

Zimbabwes tidligere vicepræsident Emmerson Mnangagwa er onsdag vendt hjem til sit land.

Han vil fredag blive indsat som præsident som afløser for Robert Mugabe, siger en talsmand for det regerende parti, Zanu-PF.

75-årige Mnangagwa flygtede til Sydafrika, efter Mugabe 6. november afsatte ham som vicepræsident. Han fortalte, at han frygtede for sit liv.

Avisen Newsday skriver, at Mnangagwa senere onsdag "ventes at møde Mugabe for at blive briefet".

Deres roller er fuldstændig vendt rundt.

93-årige Mugabe trådte tirsdag tilbage som Zimbabwes præsident, mens parlamentet var i gang med at forberede en rigsretssag mod ham.

Han var landets leder i 37 år. Men tilliden til ham fra hans eget parti, parlamentet og store dele af befolkningen forsvandt, da han kørte sin kone, Grace, i stilling til at overtage magten i landet, når han døde eller ikke længere kunne udfylde sit hverv.

Fyringen af Mnangagwa var strået, der fik kamelens ryg til at knække. Den afsatte vicepræsident havde støtte langt ind i hæren og blandt de såkaldte krigsveteraner, der er en magtfuld gruppe i Zimbabwe.

Sidste onsdag gennemførte hæren et ublodigt kup og satte Mugabe-familien i husarrest.

I weekenden blev han frataget ledelsen i Zanu-PF, mens hundredtusinder gik på gaden for at fejre, at hans tid som Zimbabwes leder var ved at rinde ud.