Zimbabwes brutale førstedame kæmper for sin overlevelse

Hun er berygtet for sin voldelige opførsel og dekadente luksusvaner. Som hustru til Zimbabwes alderssvækkede diktator kæmper Grace Mugabe nu for at holde fast i magten efter onsdagens spirende militærkup.

Robert Mugabe kysser sin hustru Grace under fejringen af Zimbabwes uafhængighedsdag i april i år. Nu er Robert Mugabe i husarrest, mens præsidentfruen for at holde fast i magten. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEKESAI NJIKIZANA

Hun er blevet beskyldt for giftattentater, brutal mishandling af undersåtter og ekstravagante luksusvaner i et af Afrikas fattigste lande.

Nu er Grace Mugabe, den 53-årige hustru til Zimbabwes diktator Robert Mugabe, blevet kastet ud i en dramatisk kamp for at holde fast i magten i det afrikanske land, som hendes 93-årige ægtemand har regeret med jernhånd i mere end 37 år.

Natten til onsdag tog Zimbabwes hær kontrol over hovedstaden Harare og den statslige fjernsynskanal ZBC, der kort efter udsendte en erklæring om, at hæren er i færd slå ned på »kriminelle« i Robert Mugabes umiddelbare omgivelser. Onsdag formiddag meddelte Sydafrikas præsident Jakob Zuma, at Robert Mugabe er placeret i husarrest. Samtidig viderebragte flere internationale medier ubekræftede forlydender om, at Grace Mugabe aktuelt opholder sig i Namibia.

Hvorvidt Grace Mugabe kan efterfølge sin mand, der i 37 år har holdt Zimbabwe i et jerngreb, er derfor højst usikkert, men flere internationale medier beretter, at regeringskritiske cirkler i hæren med onsdagens operationer først og fremmest søger at forhindre Grace Mugabe, i at sætte sig på magten efter sin alderssvækkede ægtemand.

»Der er tale om et præventivt angreb, der skal forhindre Grace Mugabe, præsidentens 53-årige hustru og hendes klike i at lægge sig forrest i kapløbet om, hvem der skal efterfølge verdens ældste nulevende leder«, skriver Guardian.

Giftattentat

I de seneste måneder har Grace Mugabe befundet sig i en stadig mere intens magtkamp med den tidligere vicepræsident Emmanuel Mnangagwa, der ligesom præsidentfruen ønsker at efterfølge den aldersfremskredne præsident.

Indtil for nylig blev Emmanuel Mnangagwa regnet for at være Mugabes mest sandsynlige efterfølger. I 2014 blev den tidligere ’revolutionshelt’ udnævnt til vicepræsident efter Joice Mujuru. Kort forinden var Mujuru blev fyret efter ønske fra Grace Mugabe, der offentligt havde beskyldt vicepræsidenten for at planlægge et kup mod hendes ægtemand.

Siden er mistilliden mellem præsidentfruen og den forhenværende vicepræsident slået ud i lys lue. Da Mnangagwa i august i år pludseligt blev alvorligt syg efter et politisk møde i hovedstaden Harare, beskyldte han Grace Mugabe for at stå bag et fejlslagent forsøg på at forgifte ham.

I oktober afviste præsidentfruen offentligt beskyldninger i en række bemærkelsesværdigt bramfri udtalelser på Zimbabwes statslige fjernsyn. »Hvorfor skulle jeg dræbe Mnangagwa. Hvem er Mnangagwa overhovedet på denne jord? At dræbe en person, der har fået et job af min mand? Det er nonsens«, udtalte Grace Mugabe ifølge Guardian.

I begyndelsen af november valgte Robert Mugabe at fyre sin vicepræsident, der nyder bred opbakning i militære kredse. Højtstående kræfter i Zimbabwes hær så ifølge Guardian fyringen af Mnangagwa som et varsel om, at Robert Mugabe ønsker at overdrage magten til sin kontroversielle ægtefælle.

Vold og luksusvaner

Selv har Grace Mugabe aldrig været træt af at præsentere sig som hovedpersonen i en Askepot-historie, der i de senere år har forvandlet hende fra en forsagt pige fra provinsen til Zimbabwes toneangivende førstedame.

I begyndelsen af halvfemserne var Grace Mugabe allerede gift, da hun som ung kvinde fik ansættelse som sekretær under Robert Mugabe. Præsidenten fattede øjeblikkeligt interesse for den unge kvinde, selvom han selv på daværende tidspunkt var gift med sin forhenværende kone, Sally Mugabe.

»Han kom hen til mig og begyndte at spørge mig om min familie«, sagde Grace Mugabe ifølge Guardian til den sydafrikanske journalist Dali Tambo i 2013.

»Han begyndte bare at spørge om mit liv. Har du været tidligere gift, og den slags ting. Jeg vidste ikke, at det ville føre nogle vegne. Jeg var en genert person. Meget genert.«

I de senere år har Grace Mugabe vakt international opsigt med sine ekstravagante luksusvaner og svimlende privatforbrug i form af dyre shoppingrejser til europæiske storbyer. Hun har bygget en række luksuspaladser, hvoraf det første er blevet kendt som ’Graceland’.

Og så er hun gentagne gange blevet beskyldt for vold mod undersåtter og repræsentanter fra pressen.

Anklager om vold

Tidligere på året beskyldte en sydafrikansk kvinde Grace Mugabe for at have pisket hende med en elektrisk ledning i Johannesburg.

Sydafrikansk politi lagde efterfølgende låg på anklagerne og gav Grace Mugabe lov til at forlade Sydafrika med henvisning til præsidentfruens diplomatiske immunitet. Siden har hun fastholdt, at hun handlede i selvforsvar, men episoden har ikke bidraget til præsidentfruens popularitet i hjemlandet.

»I dag bliver Grace set som en opportunistisk, grådig, selvoptaget og aggressiv kvinde, der er motiveret af frygten for sin ægtemands død«, sagde journalisten Andy Moyse fra Zimbabwe til Guardian allerede i 2015.

»Hun vil være særdeles udsat, når han engang er væk, for der er ingen politiske strukturer, der kan redde hende. Hun forsøger at konsolidere sin position og sin rigdom.«

Heller ikke den udenlandske presse har været forskånet for Grace Mugabes temperament. I 2009 fik den britiske fotograf Richard Jones den hårdføre præsidentfrues vrede at smage, da han forsøgte at fotografere hende under et ophold i Hong Kong. Ifølge Jones blev han holdt fast af Grace Mugabes bodyguards, mens hun gentagne gange slog ham i ansigtet. Ikke overraskende er det derfor de færreste, der køber den tidligere sekretærs fortælling om sig selv som en bly viol.

Uanset om anklagerne er sande eller ej, vidner Grace Mugabes vej til toppen af magten i det afrikanske land om en kompromisløs overlevelsesvilje og skarpt øje for magtens intriger.

»De siger, at jeg gerne vil være præsident. Hvorfor ikke? Er jeg da ikke fra Zimbabwe«, sagde hun ifølge BBC i 2014.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland