Zimbabwe er ikke længere Mugabes ejendom

I 37 år har det afrikanske land, Zimbabwe, nærmest været præsident Robert Mugabe personlige ejendom. Nu er han pludselig afsat af militæret, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med bedre tider for den hårdtprøvede befolkning, vurderer dansk ekspert i landet.

Militæret har afsat Zimbabwes præsident i tre årtier, Robert Mugabe / AFP PHOTO / ZINYANGE AUNTONY Fold sammen
Læs mere
Foto: ZINYANGE AUNTONY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange løse ender i det militærkup, der lige nu udspiller sig i det sydafrikanske land, Zimbabwe. Et af spørgsmålene er, hvem, der nu skal tage overtage det fallitbo, som landets nu afsatte præsident Robert Mugabe efterlader. Et andet vigtigt udestående er, om Mugabes afgang er startskuddet til et mere demokratisk og mindre økonomisk kriseramt Zimbabwe.

Det mener Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, og som i øjeblikket er på tjenesterejse i Zimbabwe.

»Jeg tror, at der er en forsigtig opbakning i befolkningen til det indgreb, som militæret har foretaget. For der er et enormt ønske om forandring i Zimbabwe. Til gengæld er det svært at sige, om befolkningens ønske nu bliver indfriet,« siger Tim Whyte over telefonen fra Zimbabwes hovedstad, Harare.

På militærets foranledning er det lige nu og her landets vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, der har grebet rattet.

»Vicepræsidenten har været i regeringspartiet og i magtens centrum længe, og han har også beskyldninger om menneskerettighedskrænkelser med i bagagen. På den anden side siger flere, jeg har talt med hernede, er han er mere liberal end Mugabe og mere indstillet på at bryde Zimbabwes økonomiske isolation,« fortæller generalsekretæren i Mellemfolkeligt Samvirke, der har arbejdet med udviklingsprojekter i Zimbabwe i mange år.

Økonomien har været kriseramt i snart to årtier, men især i de seneste fem år er den skrumpet.

»Men folk er relativt godt uddannede her i Zimbabwe, så selv om der er en udbredt afmagt over for de seneste mange års tilbagegang - ikke bare økonomisk, men også politisk, så er der også mange forhåbninger om nye tider,« vurderer Tim Whyte.