Zika-panikken breder sig

WHO slår alarm over zikavirussen: »Vi er gået fra en mild trussel til en stærkt alarmerende situation,« advarer verdenssundhedsorganisationen.

Brasilianske Kleisse Marcelinas søn, Pietro, der nu er to måneder gammel, er født med for lille hoved på grund af zikavirus. Foto: Christophe Simon/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Det begyndte som en ildevarslende summen i Brasilien i efteråret.

Pludselig begyndte antallet af babyer født med for små hoveder at vokse med flere hundrede procent især i landets nordøstlige del. Fænomenet – kendt som microcephali – blev af eksperter sat i forbindelse til et udbrud af en myggebåret virussygdom, zika.

En øget forekomst af den sjældne nervelidelse Guillain-Barré-syndromet tilskrives ligeledes epidemien, der de seneste uger med stadig større hast har bredt sig til en lang række lande på begge de amerikanske kontinenter.

Den udgør nu så stor en trussel mod den globale folkesundhed, at verdenssundhedsorganisationen WHO i går besluttede at lade alarmklokkerne ringe.

»Sygdommen breder sig eksplosivt og er nu konstateret i 23 lande og områder i regionen. Vi er gået fra en mild trussel til en stærkt alarmerende situation,« sagde verdenssundhedsorganisationens generalsekretær, Margaret Chan, i går på et pressemøde og bebudede, at hun har nedsat en krisegruppe til at overvåge og rådgive om epidemien.

Gruppen, der mødes første gang på mandag, skal anbefale forholdsregler mod zikavirusets konsekvenser og fortsatte spredning. Bl.a. i forhold til eventuelle transport- og handelsrestriktioner og for at undgå »uhensigtsmæssige« initiativer i den forbindelse.

Eksperterne skal også komme med bud på, hvilke forskningsområder der bør prioriteres i bekæmpelsen af epidemien. En vaccine har dog lange udsigter. De amerikanske sundhedsmyndigheder oplyste i går, at man formentlig vil begynde kliniske forsøg med to medikamenter ved udgangen af 2016, men at det vil tage år, før en vaccine er klar.

Begrænset risiko i Europa

WHO regner med, at op mod fire millioner syd- og nordamerikanere vil blive smittet med zika inden for et ikke nærmere angivet tidsrum. Men vil sygdommen også brede sig til vores del af verden?

Flere europæiske lande, heriblandt Danmark, har konstateret tilfælde hos statsborgere, der har rejst i Syd- og Mellemamerika. Og myggearten aedes albopictos, der er kendt som tigermyggen og almindelig langs Middelhavets kyster, kan fungere som bærer af smitten. Alligevel vurderer eksperter, at risikoen for en epidemi af amerikanske dimensioner på denne side af Atlanten er begrænset.

Antoni Trilla, der er epidemiolog ved Barcelonas Hospital Clinic, minder i en kronik om, at den beslægtede chikungunya-virus trods sin hærgen i andre dele af verden de senere år kun har forårsaget få og begrænsede epidemier i Europa. Det skyldes, at vores sundhedssystemer og skadedyrskontrol fungerer bedre end de fleste andre steder i verden, hvilket er betryggende, men naturligvis ikke bør være en sovepude.

»Der er grund til at være på vagt, men ikke til at leve i højeste alarmberedskab,« konkluderer den spanske epidemiolog.