Zelenskyj: »Ukraine vil blive del af EU«

Ukraine ønsker at blive medlem af EU, og det vil ske, siger Volodymyr Zelenskyj på EU-topmøde i Bruxelles.

 
Den ukrainske præsident holdt tale for medlemmerne af EU: Video: AP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ukraine vil arbejde målrettet på at blive en del af EU.

Sådan lyder det fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, på et pressemøde i forbindelse med EU-topmødet i Bruxelles.

Dermed understreger Zelenskyj igen det store ukrainske ønske om ikke blot at modtage økonomisk og militær støtte fra EU-landene, men også at blive en permanent del af EU-fællesskabet.

»Det er kun fair, at Ukraine tager del i EU-møderne. For det ukrainske sprog hører til i Europa,« siger Zelenskyj på et pressemøde torsdag.

Tidligere på dagen deltog han både i EU-Parlamentets møde og i EU-topmødet i Bruxelles.

Her var den røde løber rullet ud, og Ukraines nationalsang blev afspillet i EU-Parlamentet. Der er i parlamentet en udbredt støtte til Ukraines ønske om et hurtigt medlemskab af EU.

På det efterfølgende pressemøde – med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, samt EU-præsident Charles Michel – var budskabet fra den ukrainske præsident klart:

»Ukraine vil blive del af EU,« siger Zelenskyj.

Han slog samtidig fast, at en unavngiven leder bag lukkede døre på EU-topmødet havde sagt til Zelenskyj, at fred i Europa kun vil komme, »når Ukraine har vundet krigen og er blevet del af EU«.

Også fra EU-toppen har der været stor opbakning til det ukrainske ønske.

»Velkommen hjem. Velkommen til EU,« lød det blandt andet torsdag fra EU-præsident Charles Michel. Han slog desuden fast, at »EU er Ukraine, og Ukraine er EU«.

Spørgsmålet om ukrainsk EU-medlemskab er imidlertid ømtåleligt.

I lyset af landets krigsindsats fik Ukraine sidste år status af EU-kandidatland. Men reelt er landet meget langt fra at kunne indgå på lige fod med de 27 EU-lande.

Ukraine var allerede før krigen et af de fattigste lande i Europa – præget af udbredt korruption og et svagt demokrati.

De omfattende ødelæggelser som følge af Ruslands invasion har kun gjort vejen til en velfungerende økonomi, der kan klare sig på EUs indre marked, endnu længere.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har understreget, at Ukraine skal leve op til de objektive kriterier for at kunne blive medlem af EU.

Dermed kan der gå mange år, før Ukraines drøm går i opfyldelse.

/ritzau/