Zelenskyj kom med et konkret nødråb til danske politikere: Sådan skrider det frem

En bøn fra den ukrainske præsident blev hørt af den danske regering i slutningen af marts – nu åbner udenrigsministeren for første gang for det arbejde, som Danmark skal bidrage med i et bestemt område af Ukraine.

Mange i Mykolajiv er flygtet – og at vende resultatet af angrebene fra murbrokker til trygt hjemsted for en halv million ukrainere er en stor opgave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, talte til det danske folketing i slutningen af marts, kom han med en meget konkret bøn til politikerne.

Han ville have Danmark til at tage praktisk ansvar for et helt bestemt område af Ukraine, efter at russiske angreb har smadret byen:

»Jeg opfordrer Danmark til at overtage ansvaret for genopbygningen af Mykolajiv,« lød det fra præsidenten.

Den danske regering accepterede uden tøven Ukraines nødråb angående byen Mykolajiv, der ligger i det sydlige Ukraine nær Odesa.

Nu forklarer udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for første gang over for Jyllands-Posten, hvad det konkret er for en opgave, Danmark har sat sig i spidsen for.

»Jeg tror ikke helt, man begriber, hvor stor en opgave der ligger foran os. Både genopbygningen af Ukraine og Mykolajiv som sådan er vor tids Marshallplan,« siger Jeppe Kofod til Jyllands-Posten.

En by, der kræver hjælp

Udenrigsministeriet har ifølge avisen nedsat en arbejdsgruppe, som består af 16 myndigheder og ministerier, hvilket svarer til, at næsten hele regeringen deltager i arbejdet.

Den danske regering er ifølge Jyllands-Posten i gang med at udforme planer for, hvordan Danmark kan hjælpe byen med blandt andet byplanlægning, bedre energiforsyning samt genopbyggelse af dagtilbud og ødelagt infrastruktur til at støtte landbruget og den maritime sektor i området.

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) besøgte Kyiv i starten af maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Det ukrainske præsidentkontors presseservice/Reuters/Ritzau Scanpix .

Den danske regering har dog endnu ikke lagt nogen konkret plan for, hvordan genopbygningsarbejdet i den ukrainske by skal finansieres: Jeppe Kofod forklarer over for avisen, at nogle af pengene skal komme fra udviklingsbistanden.

»Det er klart, at vi kommer til at prioritere. Alt, hvad der handler om internationale indsatser, er en prioritering, og i hvert fald i den kommende tid kan der være et kæmpe behov for at prioritere Ukraine over andre ting,« siger han til Jyllands-Posten.

Genopbygningen af byen Mykolajiv kan først påbegyndes, når der er fred i Ukraine, eller når byen i hvert fald ikke angribes længere.

Berlingske mødte guvernøren i Mykolajiv-regionen ved Sortehavet i starten af april: Vitalyj Kim fortalte til avisens udsendte, at de i byen ville være taknemmlige for enhver hjælp.

Men det vigtigste, understregede han, var at genrejse økonomien og investere i byens havn:

»Den bedste hjælp vi kan få, det er den langsigtede. Vi får brug for de rigtige investeringer, så vi kan rejse byen igen, når krigen er slut,« sagde Vitalyj Kim til Berlingske.