Zelenskyj: FN skal sørge for sikkerheden ved atomkraftværk

Ruslands overtagelse af atomkraftværket i Zaporizjzja kan have »katastrofale konsekvenser«, siger Zelenskyj.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er brug for, at FN tager ansvar ved atomkraftværket i Zaporizjzja.

Sådan lyder den klare opfordring torsdag fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, efter et møde med FNs generalsekretær, António Guterres.

Atomkraftværket, der er Europas største af slagsen, ligger i det sydøstlige Ukraine ikke langt fra byerne Mykolajiv og Mariupol.

Russiske styrker har overtaget det efter Ruslands invasion af Ukraine.

Det har ifølge Zelenskyj hævet risikoen for en atomkatastrofe. Det skriver han på kommunikationstjenesten Telegram efter torsdagens møde.

»Den her tilsigtede terrorisme fra fjendens side kan have katastrofale konsekvenser for hele verden,« skriver præsidenten og tilføjer:

»Derfor skal FN sørge for sikkerheden ved denne strategiske brik. Der skal ske en demilitarisering og en fuldstændig befrielse fra russiske styrker.«

Zelenskyj og Guterres mødtes torsdag i den vestukrainske by Lviv.

Her talte de også om en kornaftale, som Ukraine og Rusland indgik 22. juli. Aftalen blev indgået med hjælp fra FN og Tyrkiet.

»Vi blev enige om at fortsætte arbejdet med kornaftalen,« siger Zelenskyj.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, der spillede en rolle i at få landet den vigtige eksportaftale, var torsdag også med i Lviv.

Som en del af kornaftalen er der i den tyrkiske storby Istanbul blevet etableret et fælles center for koordineringen af eksporten.

Her skal skibene, der sejler ud fra ukrainske havne, undersøges. Blandt andet skal det sikres, at skibene ikke fragter våben.

/ritzau/Reuters