Zelenskyj: Få dage til sidste soldat er ude af stålværket

Ifølge Rusland har de sidste ukrainske soldater, der havde forskanset sig på Azovstal-værket, overgivet sig.

Busser med ukrainske krigsfanger, der har overgivet sig til de russiske og pro-russiske styrker, ses her forlade området omkring Azovstal(Arkivfoto). Alexander Ermochenko/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kyiv. De ukrainske styrker på Azovstal-værket i Mariupol har fredag ifølge den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, fået besked på, at de må forlade værket og forsøge at redde deres liv.

Det siger præsidenten ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge præsidenten vil de sidste ukrainske soldater forlade værket de kommende dage.

Rusland siger dog, at det allerede er sket. Ifølge det russiske forsvarsministerium har de sidste ukrainske soldater, der havde forskanset sig på Azovstal-værket, overgivet sig.

Området ved stålværket »er blevet fuldstændigt befriet«, lyder det fra det ministeriet. Det skriver Reuters.

Angiveligt har 531 ukrainske soldater overgivet sig.

Russiske og prorussiske styrker omringede allerede fra starten af marts byen Mariupol. De ukrainske styrker blev presset tilbage mod stålværket Azovstal, der fra midten af april har udgjort den sidste lomme af ukrainsk modstand i byen.

I starten af maj begyndte beretninger om evakueringer af civile fra Azovstal-værket. Siden kom turen til sårede soldater.

Tirsdag fik de tilbageværende soldater ordre om, at der mission var fuldført. Herefter begyndte de første at overgive sig og blive ført væk i busser af de russiske og prorussiske styrker.

I toppen af det ukrainske militær blev styrkerne i Azovstal hyldet, fordi de over 82 dages kampe havde bundet russiske styrker, som ellers kunne være brugt mod andre ukrainske styrker.

Det tyske nyhedsbureau dpa citerer Røde Kors for at have noteret »hundredvis« af krigsfanger fra Azovstal-værket. Deres skæbne er uvis.

Denis Pusjilin, der er separatistleder for den selvudråbte republik Donetsk i det østlige Ukraine, har tidligere ifølge det russiske nyhedsbureau Tass sagt, at de ukrainske styrker skal for en domstol.

/ritzau/