Zambias præsident udråbes som vinder af omstridt valg

Det førende oppositionsparti vil klage over valgresultat i strid, som kan true det relativt stabile Zambia.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lusaka. Zambias præsident, Edgar Lungu, er mandag erklæret som vinder af et intenst valgopgør i det sydafrikanske land. Oppositionen bestrider valgresultatet og hævder, at der er begået valgsvindel.

Iagttagere frygter, at det relativt stabile land trues af uroligheder.

Ifølge lederen af Zambias valgkommission har Lungu vundet over sin vigtigste rival, Hakainde Hichilema, med omkring 200.000 stemmer.

- Vi vil klage over valgets forløb og resultat, siger en juridisk specialist, Jack Mwiimbu, fra Hakainde Hichilemas parti.

Lungu fik ifølge de officielle tal over 1,86 millioner stemmer mod Hichilemas 1,66 millioner.

Valgresultatet blev offentliggjort fire dage efter valget.

Hichilema sagde allerede søndag, at der var uforklarlige udsættelser i offentliggørelsen af valgresultaterne. Det anser han for et klart tegn på valgsvindel til fordel for Lungus Patriotiske Front, PF.

Under 28.000 stemmer adskilte de to kandidater ved valget sidste år. Zambia, der har haft betydelig økonomisk vækst i det seneste årti som en af Afrikas største kobberproducenter, har omkring 13 millioner indbyggere.

Kina har investeret massivt i landet, men to af tre zambier lever stadig i fattigdom.

Under valgkampen har der været regelmæssige voldelige sammenstød, som har kostet mindst tre mennesker livet. Volden har fundet sted mellem tilhængere af Lungus Patriotisk Front (PF) og Hichilemas Forenede Parti for National Udvikling (UPND).

Zambia er præget af spændinger efter minelukninger, konstante strømafbrydelser og stærkt stigende priser på basale varer.

- Forskellen på PF og UPND er, at vi kommer med konkrete lovudspil baseret på indsigt i økonomi og forståelse af finansmarkederne, sagde Hichilema i et interview op til valgdagen.

/ritzau/AFP