Yogahold lukket efter kobling til kulturelt folkedrab

Et yogahold på et canadisk universitet er lukket efter klager over, at den indiske praksis kan opfattes som forlængelse af hvidt overherredømme.

Yoga i Ottawa, Canada. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS WATTIE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For de fleste giver yoga primært associationer til afspænding, smidighed og mad med linser. Men nu er den praksis, der har givet verden øvelser med navne som Den Stående Bjergstilling, også blevet koblet sammen med kulturelt folkedrab, skriver Washington Post.

Det hele begynder 7. september, efter at den canadiske yogalærer Jennifer Scharf modtager en e-mail. I en årrække har Scharf gratis undervist studerende med fysiske handicap ved universitetet i Ottawa i Canada. Men dette må desværre slutte, skriver en af de studerende, som er ansvarlig for holdene.

Yoga stammer oprindeligt fra Indien, der i en periode var britisk koloni. Den i artiklen anonyme elev begrunder over for Scharf beslutningen med, at yoga kan være svært foreneligt med universitetets politik om rummelighed og inklusion.

»Jeg har hørt fra et par studerende og frivillige, der har det dårligt med, at vi praktiserer yoga samtidig med, at vi hævder at være inkluderende,« skriver eleven og fortsætter:

»Yoga har været et kontroversielt emne på det seneste på grund af, hvordan den bliver praktiseret, og hvilke kulturer (hvor yoga ofte er en hellig og spirituel praksis, red.) den er blevet taget fra.«

Og endvidere: »Mange af disse kulturer har oplevet undertrykkelse, kulturelt folkedrab og store diasporamiljøer på grund af kolonialisme og vestligt overherredømme, og vi bliver nødt til at være opmærksomme på dette, og hvordan vi udtrykker os, når vi praktiserer yoga.«

Scharf forklarer, at hun er meget opmærksom på ikke at inddrage mere spirituelle aspekter af hinduismen på sine hold.

»Jeg ville ikke have, at nogen skulle tro, at jeg på nogen måde hævdede, der var tale om en spirituel praksis ud over den rene glæde ved at være menneske, som tilhører alle uanset religion,« siger hun til Washington Post.

»Hold dig langt væk fra yoga«

Modstanden mod yoga er imidlertid ikke begrænset til folk, som ikke ønsker at billige en praksis, de opfatter som en forlængelse af kolonialismen.

I Danmark har den katolske debattør Iben Tranholm advaret mod yoga, idet hun mener, at de kropslige øvelser kan føre til dyrkelse af hinduistiske guder.

Under overskriften »Hold dig langt væk fra yoga« skrev Iben Tranholm i en klumme på den kristne webavis Udfordringen.dk i maj:

»Hvad man gør med kroppen, påvirker sjælen og omvendt. Når kroppen laver øvelser, som tager sigte på at åbne sig for hinduistisk flerguderi, ja, så retter sjælen sig også imod det. Den åndelige virkelighed følger med.«

Iben Tranholm fortalte også, at en katolsk chefeksorcist personligt havde »været vidne til, hvordan yoga kan føre til problemer med dæmonbesættelse.«

Hvis man gerne vil forene krop og ånd, men ikke løbe de risici, der er forbundet med yoga, anbefaler Iben Tranholm, at man i stedet beder til Jesus og erklærer sig for en synder. For, som hun forklarer:

»Intet er nemlig bedre for vores organisme end at påkalde Jesu navn.«