Yemens tidligere præsident var bundkorrupt

FN-rapport vurderer, at landets tidligere præsident har skjult trecifret milliardformue i udlandet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

YEMEN: Yemens tidligere præsident Ali Abdullah Saleh stjal med arme og ben under sine tre årtier som landets leder, fremgår det af en FN-rapport, skriver nyhedskanalen al Jazeera med AFP som kilde.

Ifølge en rapport til FNs Sikkerhedsråd udarbejdet af et panel af eksperter, har Ali Abdullah Saleh stukket, hvad der svarer til mellem 210 og 394 milliarder kroner i egen lomme og gemt dem af vejen i mindst 20 lande.

Det er ifølge rapporten sket med velvillig hjælp fra forskellige forretningsfolk.

Ali Abdullah Saleh blev tvunget til at gå af efter omfattende uroligheder i februar 2012 og søgte asyl i Etiopien.

Yemen er et af de fattigste i den arabiske verden og i dag præget af opløsning efter, at den shiamuslimske houti-milits har taget magten i hovedstaden, mens al-Qaeda og stammer loyale mod terrornetværket er vundet frem i landets sydlige del.

Sikkerhedsrådets medlemmer indførte i november sanktioner overfor Ali Abdullah Saleh og beordrede hans økonomiske midler indefrosset.

»Midlerne, der har skabt Ali Abdullah Saleh velstand, menes at stamme fra korruption fra specielt gas og oliekontrakter,« står der i rapporten.

»Det hævdes også, at Ali Abdullah Saleh og hans venner og familie stjal penge fra de midler, der skulle holde brændstofpriserne nede, og som udgjorde ti procent af Yemens bruttonationalprodukt,« hedder det videre i rapporten.

Ifølge al Jazeera har mange af de kilder, som ekspertpanelet har interviewet, talt for, at de stjålne midler føres tilbage til Yemen.