Yemens præsident vakler

Mens voldsomme kampe bølger i Yemens hovedstad, Sanaa, tyder udtalelser fra Yemens regering på, at den omstridte præsident Saleh overvejer at slippe magten

En yemenistisk kvinde demonstrerer mod Yemens præsident Ali Abdullah Saleh, der ifølge Reuters overvejer at trække sig fra embedet på opfordring fra FNs Sikkerhedsråd. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu et mellemøstligt statsoverhoveds magt vakler. Yemens præsident overvejer ifølge kilder i den yemenitiske regering tilsyneladende at følge en kritisk FN-resolution og trække sig fra præsidentembedet.

Fredag vedtog FNs Sikkerhedsråd en resolution, som opfordrer Ali Abdullah Saleh til at trække sig. Til gengæld vil han opnå fuld immunitet.

- Den yemenistiske regering er klart til at handle positivt på resolutionen fra FNs Sikkerhedsråd, for den stemmer overens med Yemens regerings bestræbelser på med basis i Gulf Cooperation Councils initiativ at afslutte den politiske krise, siger en yemenitisk regeringskilde i en erklæring, som nyhedsbureauet Reuters har fået i hænde.

Gulf Cooperation Council (GCC) er en sammenslutning af lande i Mellemøsten, som flere gange har forsøgt at standse urolighederne og menneskeretskrænkelserne i Yemen ved at bede præsident Ali Abdullah Saleh træde tilbage; hidtil uden held.

Genoplivede oprørskampe

Men med drabet på Libyens general Gaddafi og støtten fra FNs Sikkerhedsråd er oprøret internt i Yemen tilsyneladende eskaleret de seneste dage. Få oplysninger slipper ud, men ifølge nyhedsbureauerne gennemlyder Yemens hovedstad her til formiddag af voldsomme eksplosioner og kampe mellem regeringstro styrker og oprørsgrupper.

Yemen har, i forbindelse med det såkaldte "arabiske forår", været skueplads for nogle af de mest blodige kampe. Konflikten menes at have kostet op mod 900 mennesker livet.

Præsident Ali Abdullah Saleh har siddet på magten i Yemen i 33 år.