Yemen er et land i opløsning

Yemens svage USA-allierede præsident mister fodfæste i det strategisk beliggende land til fordel for shiamuslimske oprørere støttet af Iran og terrororganisationen al-Qaeda.

Den såkaldte Houthi-bevægelse, der består af shiamuslimske oprørere støttet af Iran, har de seneste dage taget kontrol over centrale dele af Yemens hovedstad, Sanaá. Bevægelsen har blandt spærret vejen til præsidentpaladset, og meget tyder på, at præsident Abdrabuh Mansur Hadi flygtede fra landet i går. Foto:Mohammed Huwais Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: Et vakuum fyldes og et nyt skabes, mens Yemen styrer mod sekterisk optrapning mellem sunnimuslimer og shiamuslimer.

Næsten tre år efter den tidligere præsident Ali Abdullah Salehs fald er Yemens nuværende præsident, Abdu Rabbu Mansour Hadi, blevet sat i husarrest af shia-muslimske oprørere i hovedstaden, Sanaá. Præsidenpaladset og præsidentboligen er blevet omringet, og strategiske missilbaser er blevet besat.

Den ledelse, der skulle styre Yemen gennem Det Arabiske Forårs ustabilitet og hjælpe USA i bestræbelserne på at bekæmpe al-Qaeda, er så godt som ikke-eksisterende. Sent onsdag rygtedes det, at præsident Mansour Hadi var flygtet fra landet, og amerikanske krigsskibe ankom samtidig til Det Røde Hav for at forberede eventuel evakuering af den amerikanske ambassade i Sanaá.

Yemen, der er et af Mellemøstens fattigste lande beliggende strategisk ved indsejlingsruten til Det Røde Hav og Suez-kanalen, styrer mod en situation, hvor de toneangivende parter nu på den ene side er de iranskstøttede shiamuslimske Houthi-oprørere og på den anden side al-Qaedas afdeling på Den Arabiske Halvø, der nyder støtte fra en række af Yemens sunnimuslimske klaner.

Det var samme gren af al-Qaeda, der tog ansvar for angrebet på Charlie Hebdos kontor i Paris.

En vigtig brik i magtspillet

Houthi-oprørernes krav til præsidenten er mere medbestemmelse og øget bekæmpelse af korruption, selv om oprørernes offensiv i hovedstaden de seneste dage allermest ligner et reelt kup.

Abdul Malik al-Houthi, leder af Houthi-bevægelsen sagde i går, at Yemens shiamuslimer ønsker en fuld implementering af en tidligere aftale om medbestemmelse. Ikke at vælte regeringen.

»Regeringen har ikke respekteret partnerskabsaftalen fra september 2014. Derfor forsøger vi nu at gøre regeringen legitim,« sagde al-Houthi ifølge CNN på et netværk, der tilhører oprørsgruppen og som administreres i Libanon.

For to år siden havde de shiamuslimske oprørere næsten ingen indflydelse i Yemen, selv om oprørsbevægelsen har eksisteret siden 2004. Nogle oprørere tog del i protesterne mod daværende præsident Ali Abdullah Saleh. Andre holdt sig hjemme i de nordlige egne af landet, hvor størstedelen af Yemens shiamuslimer bor. Den shiamuslimske befolkningsgruppe udgør omkring en tredjedel af Yemens samlede befolkning på 24 millioner mennesker.

Siden Ali Abdullah Salehs fald har Iran støttet oprørerne med militær ekspertise. Ifølge Hossein Salami, vicechefen for Irans Revolutionære Garde, har iranske elitesoldater taget aktiv del i shiamuslimernes oprør, og oprørets kernegruppe, Ansarullah, er baseret på den model, som Iran brugte til at opbygge den libanesiske organisation Hizbollah.

For Irans vedkommende er Yemen en vigtig brik i magtspillet i Mellemøsten, fordi landet grænser op til Irans sunnimuslimske konkurrent og fjende Saudi-Arabien og kontrollerer handelsstrædet, der forbinder det Indiske Ocean med Middelhavet. Siden indførelsen af præstestyret i Iran efter revolutionen i 1979 har eksport af den islamiske revolution til shiamuslimske mindretal i Mellemøsten haft høj prioritet for den iranske ledelse.

Gennem de seneste 10-20 år har Iran fået stor indflydelse via Hizbollah i Libanon og i Irak via de forskellige regeringer efter Saddam Husseins fald. Iran menes at støtte oprøret i Bahrain og erklærer åbenlyst, at Yemens shiamuslimske oprør har topprioritet for præstestyret.

I går opfordrede det iranske udenrigsministeriums talskvinde, Marzieh Afkham, til ro i Yemens hovedstad, men hun fastslog samtidig også, at Iran støtter Houthi-bevægelsens krav.

»Vi gentager vores opfordring til alle parter om at respektere og implementere de underskrevne aftaler,« sagde hun med reference til den aftale, som præsident Hadi underskrev med Houthi-bevægelsen i 2014.

Opfordrer til nye angreb mod Europa

Houthi-bevægelsens fremmarch i Yemen varsler kaos og nye tider for amerikansk politik i forhold til landet – især hvad angår kampen mod al-Qaeda på Den Arabiske Halvø. I løbet af de seneste tre år har USA rettet mere end 100 droneangreb mod al-Qaeda medlemmer og baser i Yemen med den siddende regerings billigelse.

Selv om Houthi-bevægelsen er al-Qaedas svorne fjender, er de shiamuslimske oprørere også imod amerikansk indblanding i Yemens anliggender. Det kan betyde, at USA er ved at miste en af sine vigtigste allierede i kampen mod al-Qaeda. Ifølge Adam Schiff, demokratisk medlem af den amerikanske kongres, vil et styreskifte i Yemen styrke al-Qaeda.

»Det giver al-Qaeda helt nye muligheder,« siger han ifølge Global News til AP og hentyder til, at Houthi-bevægelsens forstærkede position kan få flere sunni-muslimer til at bakke op om terrorbevægelsen.

»Den sekteriske dynamik er meget problematisk, og vi har erfaret fra Irak, at det kan være en opskrift på en katastrofe.«

Al-Qaeda har været i stand til at bruge Yemen som base i en årrække på grund af en svag central magt og stærk støtte fra dele af lokalbefolkningen, som i Irak, Afghanistan, på den egyptiske Sinai-halvø og Somalia. I går opfodrede al-Qaeda på Den Arabiske Halvø til nye angreb mod Europa i stil med angrebet mod Charlie Hebdo.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden tilstrækkelig kildehenvisning til henholdsvis Global News og CNN. Den er siden blevet opdateret.