Yemen er blevet al-Qaedas nye hjemsted

Terrororganisationen al-Qaedas farligste gruppe – den i Yemen – hævder, at den står bag angrebet i Paris og ansporer til flere lignende attentater – herunder på tre navngivne danskere.

al-Qaeda har påtaget sig ansvaret for terroren i Paris, og mindst en af terroristerne har modtaget træning hos terrorgruppen i Yemen. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET

Det var en af terrororganisationen al-Qaedas topfolk, der i en 11 minutter lang videooptagelse onsdag påtog sig ansvaret for terrorangrebet i Paris i sidste uge. Hans navn er Nasr al-Ansi – en ledende hærfører i den mest aktive og farligste gruppe i al-Qaedas globale netværk.

Da al-Qaeda allerede én gang efter terroranslaget i Paris via en talsmand har påtaget sig ansvaret, synes det at være bevidst timing, at videoen med al-Ansis skræmmende budskab netop blev lanceret i går. For da kom det nye nummer af det satiriske magasin Charlie Hebdo på gaden.

Terrorangrebet var hævn for magasinets tegninger af profeten Muhammed, fastslår al-Qaeda i videoen, hvor al-Ansi også hævder, at det var terrornetværkets afdeling i Yemen, der »valgte målet, udfærdigede planen og finansierede operationen,« efter ordre fra Osama bin Ladens efterfølger og dermed al-Qaedas øverstkommanderende, Ayman al-Zawahiri.

Om det passer, vides ikke med sikkerhed. Måske pynter al-Qaeda sig bare med lånte fjer i et forsøg på at få lidt tiltrængt opmærksomhed i en tid, hvor terrororganisationen Islamisk Stat stjæler overskrifterne.

Omvendt gjorde de to gerningsmænd bag massemordet i Charlie Hebdos redaktionslokaler flere gange opmærksom på, at de netop handlede på vegne af al-Qaeda i Yemen. Den ene blev ifølge franske og amerikanske efterretningskilder trænet af al-Qaeda i Yemen. Den anden af nu døde franske massemordere har ifølge mellemøsteksperten Naser Khader modtaget terrortræning i Oman.

Under alle omstændigheder er al-Qaeda i Yemen – eller AQAP (al-Qaeda in the Arab Peninsula, red.) – ikke alene terrornetværkets stærkeste forgrening. Det udgør også den største trussel mod USA, mener den amerikanske efterretningstjeneste.

Tre danskere på dødsliste

Nu har al-Qaeda i Yemen så angiveligt slået til i hjertet af Paris, og det er ikke overraskende. For det første er det et bevidst mål for gruppen at terrorisere Vesten. For det andet offentliggjorde al-Qaeda i Yemen i 2013 en dødsliste med 13 navne – heriblandt redaktøren for Charlie Hebdo.

Tre af de øvrige er danskere – tre nuværende og tidligere medarbejdere ved Jyllands-Posten – og de står nu for skud, advarer al-Qaeda i Yemen i videoen, der opfordrer muslimer verden over til at kopiere terroranslaget i Paris.

AQAP blev dannet i 2009 som en sammenslutning af al-Qaeda i Yemen og nabolandet Saudi-Arabien samt andre militant islamistiske grupper på den arabiske halvø.

Siden har USA forsøgt at komme gruppen til livs med luftangreb fra droner, men uden held. Faktisk er AQAP på det seneste og især siden september blevet styrket. Det skyldes ikke kun Yemens fortsatte status som skrøbelig stat, men i høj grad også at Yemens shiamuslimske mindretal, der i årevis har bekriget sunnimuslimernes dominans, i sensommeren sidste år tog kontrollen over hovedstaden Sanaa. Det har gjort det nemmere for det ekstremt sunnimuslimske al-Qaeda at rekruttere blandt Yemens sunnistammer, og ifølge den amerikanske efterretningstjeneste er al-Qaeda i Yemen nu tilmed også blevet styrket gennem et samarbejde med al-Qaedas filial i Syrien, al-Nusra Fronten.

De to al-Qaeda filialer pønser angiveligt på at gennemføre et terrorangreb mod et fly med kurs mod USA eller Europa.

»Myndighederne frygter, at jihadister i Syrien med amerikanske eller europæiske pas vil være afgørende i plottet,« skrev ABC News allerede i sommeren 2014 med henvisning til kilder i det amerikanske udenrigsministerium.