Ydmyg Vestager på »rustur« med Kommissionen

Torsdag skal alle de indstillede EU-kommissærer diskutere, hvordan de griber de kommende fem år an. En slags "rustur" for kommissærer, hvor Margrethe Vestager (R) dog vil gå meget dansk og ydmygt til sagen.

Margrethe Vestager i selskab med den ungarske Gabor Orban og den polske finansminister Mateusz Szczurek. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Det var en afslappet, ydmyg og glad kommende dansk kommissær, der onsdag aften mødte de danske journalister i Bruxelles. Margrethe Vestager er på én og samme tid både meget klar til opgaven og meget grøn i forhold til det komplicerede juridiske konkurrenceområde.

Der er kun få uger til, at hun skal kunne svare på de mest kringlede konkurrencetekniske spørgsmål i Europa-Parlamentets høring - hun skal godkendes af Parlamentet - og der er mange tusinde siders juridisk tekst at læse op på. Men selv om juraen er nødvendig at have styr på, og høringerne bliver "svære", er det ikke det primære.

"Det vil jeg selvfølgelig begynde at læse på, men det, der også er vigtigt, er at holde sig det politiske for øje. Min opgave er hverken at være jurist, tekniker eller den, der kvalitetstjekker arbejdet - det er at være kommissær for området og dermed også at være politisk i den forstand, at det er min opgave at sikre, at vi har en fair og ordentlig konkurrence, fordi det kan bidrage til, at vi rent faktisk når nogle af de mål, som vi sætter i forhold til at skabe flere arbejdspladser," fortæller Margrethe Vestager.

Konkurrencedirektoratets ca. 785 ansatte bliver de embedsfaglige eksperter, mens Vestager absolut mener, at kommissærposten på konkurrenceområdet handler om politik, og ikke blot administration, som nogle kritiske røster mente onsdag.

Netop politik og nye samarbejdsformer i Kommissionen er hovedtemaet, når de 28 kommende kommissærer med formand Jean-Claude Juncker i spidsen mødes til seminar torsdag.

"Som mine piger sagde: Årh, mor, du skal også på introtur," fortæller Vestager med et grin og fortsætter:

"Det er, som man kan forvente. Diskussion om arbejdsformer og prioriteter og forberedelse af høringer. Jeg vil lære de andre at kende og føle mig lidt frem. Jeg skal finde ud af, hvordan den danske kultur, som jeg kommer fra, går her. Jeg synes for eksempel, at det var meget positivt, når jeg kom i Rådet af økonomi- og finansministre, at vi var på fornavn med hinanden," siger den kommende danske kommissær.

Udover den tidligere franske finansminister Pierre Moscovici kender Margrethe Vestager i forvejen den svenske kommissær Cecilia Malmström og kommissionsformand Jean-Claude Juncker. Men de fleste kommissærer kender Margrethe Vestager ikke, og det med ydmygt at føle sig lidt frem bliver i det hele taget strategien for Vestager i Bruxelles.

"Jeg skal arbejde i en meget mere mangfoldig kode, hvor folk ikke nødvendigvis har den samme sans for humor, og det er vigtigt at finde ud af, hvordan jeg rammer det niveau," siger hun.

Konkurrencesproget er på mange måder nyt, og Margrethe Vestager er forundret over alle de forkortelser, der bruges indforstået i EU-systemet, og som bidrager til at øge afstanden mellem borgerne og EU.

"Der er jo ikke nogen, der taler det sprog. Der ligger en meget stor opgave bare i at tale på en ligefrem måde om ting, der er vigtige, i stedet for at pakke det ind i forkortelser," mener hun.

Margrethe Vestager har i det hele taget diskuteret med Juncker, hvordan kommissionens arbejde kan blive mere nærværende for borgerne i de respektive lande.

"Det er vigtigt, at kommissærerne er en del af deres nationale debatter og er til rådighed for at diskutere ting. Vi skal lægge kræfterne der, hvor EU har kompetence og kan gøre noget, og så måske give meget mere plads i forhold til de ting, som medlemsstaterne åbenlyst selv kan løse," fortæller hun.

Ingen gammel kommissærdrøm

At blive kommissær er ikke en gammel drøm for Vestager, siger hun, men derimod en ide, der tog mere og mere fart i forbindelse med en række afsluttede epoker i familielivet.

"Det er ikke en gammel drøm. Vi skulle finde en kommissær, det var en bunden opgave for den danske regering. Min ældste datter blev student, min mellemste datter blev færdig med folkeskolen, mine forældre er ved at flytte ud af vores barndomshjem, og så var der en, som skrev til mig, sikke mange epoker, der slutter i jeres private liv. Så tænkte jeg, at det måske også kunne være, at jeg  skulle bruge mig selv på en anden måde," fortæller Vestager om overvejelserne, der nu fører hende til Bruxelles.

Hun gik heller ikke målrettet efter lige netop konkurrenceposten.

"Nej. det var det faktisk ikke. Jeg ville gerne have en af flere poster inden for det økonomiske felt. Det kan være, at det er en personlig ting, men jeg har haft den erfaring, at hvis man lige præcis forelsker sig i én ting, og så får noget andet - måske endda bedre - så kan man blive utroligt skuffet over det, man får. Og derfor er jeg gået til det med en åben indstilling," siger Margrethe Vestager.

De konkrete sager, der ligger og venter på Vestager i Bruxelles har hun ingen kommentarer til. Hverken omkring statsstøtten til Femern-forbindelsen, den danske PSO-ordning til den grønne omstilling eller den store Google-sag. Heller ikke sagsbehandlingstiden eller eventuelle regelændringer har Vestager nogen holdning til endnu.

Høringerne i Europa-Parlamentet ventes at begynde mandag den 29. september, men hvilken dag Vestager skal udspørges, ligger endnu ikke fast.