Yasi er kraftigere end Katrina

Orkanen Yasi, der lige nu rammer Australiens hårdtprøvede delstat Queensland, er langt kraftigere end Katrina, som hærgede New Orleans for seks år siden.

Orkanen Yasi som den så ud en time inden, den gik i land ved byen Cairns på den australske nordøstkyst. Orkanens øje kan tydeligt ses yderst til højre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eumesat
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De indbyggere, der endnu ikke er blevet evakueret væk fra den kraftige tropiske orkan Yasi’s bane, må forberede sig på vindstyrker langt kraftigere end dem, der ramte New Orleans for seks år siden.

Live: Følg Yasi minut for minut

For selvom orkanen Katrina kostede 1.836 mennesker livet, er dens kræfter alligevel ikke ligeså mægtige, som dem, der ventes at ramme den australske by Cairns.

- Yasi ligger én kategori højere end Katrina, der gik i land med 205 km/t. Lige nu ser det ud til, at Yasi går i land med op til 250 km/t, fortæller Bjarne Siewertsen, der er informationschef hos DMI og hele dagen har fulgt orkanens vej mod Australiens nordøstkyst.

Se også: Den seneste beregning for Yasis bane og styrke

Ikke samme ødelæggelser

Heldigvis for indbyggerne i Cairns er byen ikke på samme måde som New Orleans afhængig af diger til at holde vandmasserne væk. Derfor forventer de australske myndigheder ikke de samme ødelæggelser som i New Orleans - men orkanen er klassificeret som ”livsfarlig”.

Kraftige orkaner som Yasi er ikke ualmindelige og ses hvert år. Men oftest folder de deres mægtige kræfter ud ude på det åbne hav, hvor de kun er til fare for skibe og små øer. Den australske orkan derimod går i land med fuld styrke og i en by på størrelse med Odense.