Xi sætter Kinas unge kommunister på plads

Kinas præsident og partiformand, Xi Jinping, fortsætter med at rydde op i egne rækker. Denne gang går det ud over Kommunistpartiets Ungdomsliga, der har 90 mio. medlemmer og udgør en magtfuld fløj i partiets øverste ledelse.

Medlemskab af Den Kommunistiske Ungdomsliga er vigtigt for unge kinesere, der drømmer om at gøre karriere i partiet. Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Nedtællingen til Kinas største politiske begivenhed er begyndt. Den finder sted næste år i form af partikongressen, som afholdes hvert femte år, og her er pladserne i Kommunistpartiets øverste top igen er til forhandling.

Et valg i demokratisk forstand er det ikke. Kinas 1,36 milliarder borgere har ikke noget at skulle have sagt. Der bliver hverken TV-debatter eller vælgermøder for slet ikke at tale om en folkeafstemning. Kampen foregår bag lukkede døre og står mellem forskellige fraktioner og grupperinger, der forsøger at udmanøvrere hinanden for at opnå mest mulig indflydelse.

I det spil er Xi Jinping og hans støtter i en kategori for sig. Han blev udnævnt til partichef ved sidste kongres og har på effektiv vis strammet sit greb om magten lige siden. Det har han gjort ved at placere sig selv på vigtige politiske og militære poster – og ved at rydde ud blandt mulige rivaler og trusler. Resultatet er en kinesisk ledelse, hvor kollektivet er trådt i baggrunden, og Xi Jinping dominerer.

I hvor høj grad han stadig repræsenterer resten af partitoppen eller udelukkende handler ud fra sin egen magtbases interesser, findes der forskellige teorier om. En af de mest anerkendte analytikere af kinesisk politik hedder Willy Lam og er forfatter til bogen »Chinese Politics in the Era of Xi Jinping«. Han mener, at Xi Jinping har kørt sig selv i stilling som en slags nyfortolkning af Mao Zedong, og at han nu har sat sig for at stække en af partiets mest magtfulde fløje.

»Interne skænderier og knive i ryggen blandt rivaliserende fraktioner og personligheder intensiveres i takt med forberedelserne til Kommunistpartiets 19. kongres næste år. Ud over at konstruere en slags maoistisk personkult omkring sig selv har Kinas præsident, Xi Jinping, sat alle sejl til for at fjerne en stor trussel mod sin konsolidering af magten: Den Kommunistiske Ungdomsligas fraktion,« skriver han i den seneste udgave af publikationen China Brief.

Den direkte vej ind i partiledelsen

Den Kommunistiske Ungdomsliga er med omkring 90 mio. medlemmer verdens største ungdomspolitiske organisation. Medlemmerne er i alderen 14 til 28 år. Den er en integreret del af det kinesiske uddannelsessystem og for de mest ihærdige en direkte vej ind i partiledelsen. Det har gennem årene lagt fundamentet til en af Kommunistpartiets mest indflydelsesrige kliker, der på kinesisk går under navnet Tuanpai.

En lang række prominente partimedlemmer har taget turen hele vejen op igennem partiets interne system og besidder i dag vigtige positioner. I spidsen for Tuanpai står den tidligere partichef og præsident Hu Jintao. Han blev pensioneret for snart fire år siden, men i kinesisk politik giver man ikke køb på al sin indflydelse af den grund. 90-årige Jiang Zemin, der var præsident frem til 2002, trækker for eksempel stadig i trådene fra sin magtbase i Shanghai.

Når tidligere ledere kan fortsætte med at spille en rolle, skyldes det, at de har placeret deres egne folk i topstillinger, mens de var ved magten. Hu Jintao var partichef i ti år og sad i partiets stående komite i 20 år. Over så lang en periode har han haft rigeligt med muligheder for at hjælpe sine egne støtter op gennem hierarkiet. Blandt dem er Kinas nuværende premierminister, Li Keqiang, og adskillige medlemmer af partiets politbureau.

Derfor udgør Tuanpai en af de vigtigste fraktioner i Kommunistpartiets top. Og derfor har Xi Jinping valgt at handle.

I et stykke tid har den kinesiske statspresse været efter Den Kommunistiske Ungdomsliga. Nyhedsbureauet Xinhua har beskyldt den for at være elitær, mens avisen Beijing Daily har kaldt den aristokratisk. Ordvalg, der i Kina er ensbetydende med problemer.

Det første rigtige slag mod organisationens fundament faldt i foråret. Her kom det frem, at dens budget skal halveres fra over 600 mio. kr. sidste år til 300 mio. kr. i år. Siden fulgte en afgørelse fra partiets centralkomité offentliggjort tidligere på måneden. Ungdomsligaens ledelse reduceres, og organisationen skal være mere aktiv i lokalsamfundene og have større fokus på at nå Kinas ungdom, fremgik det.

»Den såkaldte Hu Jintao-fraktion vil formentlig blive ved med at miste indflydelse. Enten fordi dens medlemmer når pensionsalderen, eller fordi de bliver mål for forskellige kampagner,« siger ekspert i Kommunistpartiets rekrutteringsmetoder og ungdomsligaens historie Jerome Doyon fra European Council of Foreign Relations.

Han peger på toppolitikeren Ling Jihua som det mest oplagte eksempel på faldne medlemmer af ungdomskliken. Han var en af Hu Jintaos nærmeste rådgivere og kandidat til en absolut toppost i partiet. I stedet blev han fanget i den omfattende antikorruptionskampagne, Xi Jinping har ført, siden han overtog ledelsen. Sidste måned blev Ling Jihua idømt fængsel på livstid baseret på anklager om korruption og magtmisbrug.

Sagen imod ham har sendt et klart signal om, at selv Hu Jintaos nærmeste ikke kan føle sig sikre.

Er man medlem, er man blandt de udvalgte

Men de mange tiltag rettet imod Den Kommunistiske Ungdomsliga betyder ikke, at den er ved at blive afskaffet.

»Officielt er organisationen partiets reserveenhed og har til opgave at udvikle ledertalenter til partiet og staten, hvilket jeg tror, den vil fortsætte med at gøre længe. Fordi de er unge og relativt højt rangerede, har lederne fra ungdomsligaen ofte en stor aldersmæssig fordel, der er yderst nyttig i deres fremtidige karriere,« siger Jerome Doyon.

Han understreger, at det er vigtigt at se på ligaens ledelse og de menige medlemmer hver for sig. Det er langtfra alle medlemmer, der slutter sig til de voksnes rækker i moderpartiet. Det skal man søge om, og processen er tidskrævende med en prøveperiode på over et år. Og selv om ungdomsligaen er organiseret som et normalt parti med en landsledelse, regionale afdelinger og en kongres hvert femte år, er det kun en brøkdel af medlemmerne, der kommer til at gøre politisk karriere. Langt hovedparten af de små 90 mio. medlemmer er studerende på skoler, gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner. De fleste bliver udvalgt, fordi de klarer sig godt i skolen.

»Jeg var enormt stolt, da jeg blev spurgt, om jeg ville være medlem,« husker 20-årige Ling Shuo, der i dag læser på universitetet i Chongqing. Hun var en af de første i sin klasse, der blev optaget. Løbende blev flere og flere klassekammerater medlem – til stor ærgrelse for dem, der ikke gjorde. På den måde lærer kinesiske børn fra en tidlig alder, at medlemskab af Kinas Kommunistparti er for de bedste og de dygtigste.

Det starter allerede det andet år i skolen, hvor eleverne kan blive medlem af De Unge Pionerer, der er en organisation drevet af ungdomsligaen. De er i aldersgruppen syv til 14 år.

Officielt er formålet at promovere »indoktrinering af børn ved kultivering af følelser for partiet og moderlandet«. I realiteten beskæftiger De Unge Pionerer sig mere med frivilligt velgørenhedsarbejde end politik. Det kommer først rigtigt på programmet på næste niveau.

»Vi sang gamle kommunistiske sange og så film om partiets historie eller spillede spil, der handlede om partiet,« fortæller Ling Shuo om aktiviteterne i Den Kommunistiske Ungdomsliga på hendes skole.

Hun er i dag gammel nok til at ansøge om medlemskab af Kommunistpartiet, men har ikke i sinde at gøre det. Det giver kun mening, hvis man vil søge job i det offentlige eller i en statsejet virksomhed, og det vil hun ikke, forklarer hun.

Anderledes entusiastisk er 17-årige Cheng Yawen, der til daglig studerer i Beijing. Når hun til næste år bliver gammel nok til at søge om det, vil hun prøve at blive optaget i partiet.

»At blive medlem af partiet vil for mig være en ærefuld ting og noget, der vil kunne hjælpe mig med at finde arbejde senere. For en kineser er det at have de rigtige kvalifikationer til at blive partimedlem i sig selv en ære. Og så er det den bedste måde at vise, at jeg elsker Kina,« siger hun.