Xi åbner partikongres med klar besked om taiwansk separatisme

Xi Jinping blev mødt af klapsalver fra delegerede, da han sagde, at Kina modsætter sig taiwansk uafhængighed.

Kinas præsident, Xi Jinping, åbner Det Kommunistiske Partis kongres med en tale, hvor han hylder parties bedrifter. Noel Celis/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sin åbningstale til Det Kommunistiske Parti i Kinas kongres siger Kinas præsident, Xi Jinping, at Kina har ført en stor kamp mod separatisme og indblanding fra andre lande, når det kommer til Taiwan.

»Vi har på resolut vis ført en stor kamp mod separatisme og indblanding og demonstreret vores stærke beslutsomhed og evne til at beskytte statens suverænitet og territoriale integritet og modsætte os taiwansk uafhængighed,« siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den melding mødte høje klapsalver fra publikum.

Kina hævder, at Taiwan er en del af Kinas territorium og vil blive underlagt Kina på et tidspunkt – om nødvendigt med magt.

Den kinesiske præsident kommer også ind på Hongkong, da han siger, at Kina har sikret en overgang fra »kaos til styring«  i den særlige administrative region.

69-årige Xi Jinping har været ved magten de seneste ti år i Kina.

Ifølge Reuters har han i den periode ledt Kina ned ad en tiltagende autoritær sti, der har prioriteret sikkerhed, statskontrol med økonomien og et mere selvhævdende diplomati.

Analytikere forventer ikke, at der vil ske store ændringer i den kinesiske politik under kongressen.

I Xis tid er Kinas forhold til Vesten også blevet forværret. Det er sket i takt med den kinesiske præsidents støtte til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det Kommunistiske Parti holder kongres hvert femte år, og denne kongres er den 20.

Partiet har regeret i Kina siden 1949.

Omkring 2300 delegerede deltager i kongressen. Det ventes, at de delegerede vil vælge Xi Jinping til at stå i spidsen for Kina i endnu en femårig periode.

Det vil i så fald være tredje gang, at den kinesiske præsident vælges til det embede.

Hallen, hvor kongressen afholdes, er udsmykket med knaldrøde bannere med slogans, der hylder partiet.

På et banner bagest i salen står der: »Længe leve vores store, glorværdige og korrekte parti!«,  skriver South China Morning Post.

/ritzau/