WWF: Handel med truede dyrearter eksploderer i Asien

Handel med udryddelsestruede dyr stortrives i Sydøstasien. Flere arter vil ende med at uddø, siger WWF.

Tigeren er det mest eftertragtede truede dyr på det sorte marked i Sydøstasien. Stort set alle dele af kroppen bruges. Kranie, tænder og skind udstilles, kødet spises, og knoglerne pulveriseres og bruges i alternativ medicin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Haswandi

Vin af tigerknogler, en skammel af elefanthud eller et levende skældyr.

På markeder i Sydøstasien stortrives illegal handel, hvor tusindvis af kropsdele fra nogle af verdens mest udryddelsestruede dyr er til salg.

Det viser en undersøgelse, som Verdensnaturfonden, WWF, har lavet i samarbejde med organisationen Traffic, der overvåger salg af truede dyr.

Undersøgelsen har ført til en liste over de ti dyr, der er størst efterspørgsel på i Sydøstasien.

Øverst på listen er tigeren, efterfulgt af elefant og skældyr.

Fælles for alle ti dyr på listen er, at de er truet af udryddelse, fortæller Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF.

»Den Gyldne Trekant er dyrehandlens Pusher Street. Alle, der har en interesse for handlen, samles her. Det er kernen i markedet, og den illegale handel er eksploderet,« siger han.

Den Gyldne Trekant er området, hvor Myanmar, Thailand og Laos støder sammen. Foruden truede dyr er det centrum for handel med opium, heroin og prostitution.

Asiens marked for alternativ medicin gør de sjældne dyr eftertragtede. Dyreknogler og -galde bruges til naturmedicin, der skulle hjælpe på alt fra gigt til potensproblemer.

I Asien er der samtidig stor prestige i at udstille skind og kranier fra sjældne dyr.

Og dyrene er ikke skjult, fortæller miljøorganisationen Environment Investigation Agency, EIA, ifølge netmediet Mongabay.

»Besøgende kan helt åbent købe produkter, der er lavet af udryddelsestruede dyr. Restauranter tilbyder alt fra sauteret tigerkød og bjørnepoter til reptiler og skældyr,« skriver de.

Ifølge Bo Øksnebjerg skyldes problemet blandt andet, at det flere steder er lovligt at handle med de sjældne dyr.

»Det går ikke lige så hurtigt fremad med lovgivning i Asien, som det går tilbage for dyrene. Kurverne krydser ikke hinanden, før det er for sent.«

Hvis salget fortsætter, uddør både skældyr, næsehorn og elefanter inden for en kort periode.

/ritzau/