Wilders planlægger Fitna 2

Sharialov og ytringsfrihed bliver emner i ny film fra den hollandske politiker Geert Wilders.

Geert Wilders er klar til en ny omgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMINIQUE FAGET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kontroversielle hollandske politiker Geert Wilders, der sidste år skabte international tumult med sit stærkt islamkritiske filmprojekt "Fitna", lægger op til endnu en konfrontation.

Denne gang gælder det ifølge den hollandske avis De Telegraaf en ny film, som efter Wilders udsagn vil vise konsekvenserne af masseindvandring fra muslimske lande.

Filmen der endnu ikke har noget navn vil tage emner som sharialovgivning og ytringsfrihed op og skal være færdig i 2010. Den bliver ikke en kopi af Fitna, der viste detaljerede billeder af voldsscener og terrorangreb garneret med citater fra Koranen.

”Dette er fase 2. Det jeg vil vise er konsekvenserne af masseindvandring fra muslimske lande,” siger Wilders, der hævder at professionelle filmfolk fra Hollywood og New York har tilbudt sig som producenter af opfølgeren.

Geert Wilders, som er leder af det det hollandske Frihedsparti der er modstander af indvandring, blev før premieren på sin foregående film mødt med skarp kritik af den hollandske regering, som af hensyn til landets sikkerhed forsøgte at tale ham fra at offentliggøre "Fitna".

Ingen biografer var dengang villige til at vise den og resultatet blev, at "Fitna" under stor opmærksomhed fik premiere på nettet og hurtigt fandt vej til YouTube. Og som forventet udløste den omfattende protester og demonstrationer i specielt den muslimske verden.

Samtidig er Geert Wilders blevet så kontroversiel i Europa, at han blev nægtet indrejse i Storbritannien, hvor han ellers havde planer om at tale i Overhuset i forbindelse med en forevisning af "Fitna".

Wilders deler danskerne
Også i Danmark kan Geert Wilders vække debat.

Danske politikere er stærkt splittede på spørgsmålet om Geert Wilders skal inviteres til den længe imødesete konference om bekæmpelse af ekstremisme og radikalisering, som Dansk Folkeparti fik trumfet igennem ved et tidligere finanslovsforlig.

De konservatives nye medlem, Naser Khader, er således talsmand for at invitere Wilders, mens Folketingsmedlem Jeppe Kofod fra Socialdemokraterne er imod.

Det er endnu uvist, om Wilders kommer på invitationslisten, der udarbejdes af integrationsministeriet.

Geert Wilders var sidste år på besøg i Danmark, hvor han viste sin film for Trykfrihedsselskabet