Wikileaks-stifter risikerer seks års fængsel

Anmeldelserne mod Julian Assange bliver nu taget så alvorligt af den svenske anklagemyndighed, at han er sigtet for seksualforbrydelser, der kan føre til seks års fængsel, fortæller parter i sagen til Berlingske.dk

WikiLeaks grundlægger Julian Assange risikerer seks års fængsel Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN

En af verdens mest omtalte mænd, stifteren af internetsiden Wikileaks, står til at afsone mange års fængsel i Sverige, hvis han bliver dømt for de alvorlige anklager, han netop nu er sigtet for.

Overanklager hos anklagemyndigheden, Marianne Ny, bekræfter, at Julian Assange nu er sigtet for blandt andet voldtægt og seksuel tvang. 

- Med danske ord ville man kalde ham for sigtet, på engelsk ville det være ”suspect,” siger Marianne Ny, der er overanklager hos anklagemyndigheden i Sverige og ansvarlig for den efterforskning, der netop nu er i gang. 

To kvinder anmeldte den 20. august den australske Julian Assange for seksuelle krænkelser. I første omgang valgte chefanklageren i Stockholm at droppe den ene anmeldelse, og den anden anmeldelse vurderede man til ikke at være en decideret seksuel krænkelse.

Men så klagede de to kvinders advokat, Claes Borgström, til overanklageren, og sagen blev genoptaget. Resultatet blev at anklagemyndigheden ændrede holdning til, at der var grundlag for én sigtelse for voldtægt og en sigtelse om seksuel tvang. 

- Man kan have forskellige retslige bedømmelser. Det er en retssikkerhed i Sverige, at en højere anklager altid kan efterprøve en lavere rangerende anklagers vurdering, siger Marianne Ny.

Med de noget mere alvorlige sigtelser kan Julian Assange ende med at være bosat i Sverige i en lang årrække. 

-  Voldtægt giver mindst to og højst seks års fængsel. Hvis han ender med at blive dømt, vil han skulle afsone i fængsel i Sverige, eller han kan begære at sidde et andet sted, siger jurist Pia Engström Lindgren, der sammen med Claes Borgström repræsenterer de to kvinder.

Julian Assange selv har benægtet anklagerne og sagt, han er udsat for en smædekampagne. Under normale omstændigheder vil voldtægtsforbrydere ikke få noget at vide om anmeldelsen mod dem, inden vedkommende bliver indkaldt til forhør eller anholdt af politiet. Men i Julian Assanges tilfælde har hele verden kunne følge med i de enkelte anklageres vurderinger.

- Det er dybt ulykkeligt, at det her er blevet offentligt. Både han og de to kvinder har oplevet, at de er blevet udstillet i massemedierne. Men det skader ikke kun dem, det forstyrrer også kvaliteten af opklaringsarbejdet. Men det har vi ikke kunne gøre noget ved, siger Marianne Ny. 

Hos advokatkontoret er man anderledes positiv omkring sagens forløb.

- Vi er naturligvis meget tilfredse med, det nu bliver en rigtig undersøgelse af begge sager for begge kvinder, at man har genoptaget den ene sag og udvidet den anden. Også selv om den ene af undersøgelserne i øjeblikket ”kun” går på seksuelt tvang. Det er dog ikke hugget i sten. Det kan sagtes nå at ændre sig til to sigtelser for voldtægt, siger Pia Engström Lindgren, der repræsenterer de to kvinder.

Ingen af parterne vil bedømme, hvornår man ved, om sigtelserne enten bliver til en påtale eller bliver frafaldet.