WikiLeaks kontakter journalister: Assange bleger ikke hår og 139 andre ting, I ikke skal skrive

En e-mail på 5.000 ord er søndag blevet sendt til journalister og medier fra WikiLeaks. Den remser 140 falske og ærekrænkende udsagn op om Julian Assange, som medierne bedes stoppe med at sprede.

Julian Assange, 47, har holdt til på Ecuadors ambassade i London siden 2012, så han ikke kunne sendes hjem til USA, hvor han risikerer at blive tiltalt for at have offentliggjort hemmelige oplysninger om amerikanernes krigsførsel i Afghanistan og Irak. Nu har hans whistleblower-organisation, WikiLeaks, sendt en e-mail på 5.000 ord om, hvad medierne og journalister ikke bør skrive om stifteren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jack Taylor

Julian Assange bleger ikke hår, og han er hverken tæt med den russiske præsident Vladimir Putin eller Kreml.

Sådan lyder det fra WikiLeaks, der søndag har sendt en 5.000 ord lang e-mail til medier og journalister og instrueret dem i, hvad de ikke må skrive om den 47-årige stifter af organisationen, som siden 2012 har holdt til på Ecuadors ambassade i London.

Det skriver Reuters.

Australieren Julian Assange stiftede i sin tid WikiLeaks som en kanal for whistleblowere, hvor de anonymt kunne lække fortroligt materiale. Han bliver af mange anset som en forkæmper for ytringsfrihed og en helt, der har afsløret regeringsmisbrug. Andre mener, at han har undermineret USAs sikkerhed.

I USA risikerer han at blive tiltalt for at have offentliggjort hemmelige oplysninger om amerikanernes krigsførsel i Afghanistan og Irak, og i Sverige er han blevet undersøgt for voldtægtsanklager. Efter syv års undersøgelser droppede Sverige dog arrestordren på ham. Det var blandt andet WikiLeaks, der offentliggjorde sergent Chelsea Mannings afsløringer af, hvordan amerikanske helikopterpiloter skød og dræbte civile irakere under krigen i Irak.

»Der er et gennemgående klima af usande påstande om WikiLeaks og Julian Assange, inklusiv fabrikerede påstande, som bliver plantet i store og ellers »respekterede« medier,« lyder det i den 5.000 ord lange e-mail, som Reuters har fået adgang til.

»Journalister og publicister har et klart ansvar for på grundig vis at faktatjekke påstandene fra primære kilder og at konsultere den følgende liste for at sikre sig, at de ikke spreder, og ikke allerede har spredt, ærekrænkende falske udsagn om WikiLeaks eller Julian Assange.«

Herefter remses 140 udsagn op, som journalister og medier venligst bedes at afholde sig fra at gentage. Det gælder for eksempel påstande om, at Julian Assange nogensinde skulle have været hyret af eller arbejdet for sikkerhedstjenester, at han har været ansat af den russiske stat, eller at han på nogen måde har forbindelser til Vladimir Putin eller Kreml.

Men der er også mere personlige påstande, som WikiLeaks benytter lejligheden til at benægte og helst ser, at journalister ikke gentager: at Assange afbleger sit hår, at han er hacker, at han skulle have gjort dyr fortræd, og at han har dårlig personlig hygiejne.