WikiLeaks får whistleblower-pris

WikiLeaks har modtaget en international pris for at have lækket dokumenter om krigene i Irak og Afghanistan.

WikiLeaks og dens stifter Julian Assange er i weekenden blevet hædret med den internationale whistleblowerpris Samuel Adams Awards for Integrity in Intelligence, oplyser Foreningen Retshjælp til Whistleblowers.

Prisen er siden 2002 hvert år blevet tildelt en person, der har udvist integritet, mod og vilje for at få demokratiet til at virke.

Prisen til WikiLeaks og Assange blev givet på grund af offentliggørelsen af lækkede militære dokumenter vedrørende krigene i Irak og Afghanistan. Det er en gruppe tidligere efterretningsfolk fra USA's centrale efterretningstjeneste CIA og andre efterretningstjenester, der står bag prisen. De tidligere efterretningsfolk kæmper mod politisering af efterretningstjenesterne.

Major Frank Grevil fra Forsvarets Efterretningstjeneste har tidligere fået prisen. Han fik den for sin afsløring af, at efterretningstjenesten var væsentlig mere forsigtig i sin vurdering af Iraks masseødelæggelsesvåben, end den danske regering tog efteretningstjenesten til indtægt for forud for invasionen af Irak i 2003.

Grevil fik en dom på fire måneders fængsel for at have lækket oplysningerne.

/ritzau/