WHO: Zikavaccine kan ligge år ude i fremtiden

En vaccine mod zika er ikke lige om hjørnet, siger WHO, der arbejder intenst på en plan omkring virusset.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har sat gang i det helt store beredskab for at bekæmpe den hastigt spredende zikavirus.

Organisationen er i disse dage samlet for at diskutere, hvad man skal stille op med virusset. Smitten er i øjeblikket i omløb i en række mellem- og sydamerikanske lande.

Tirsdag har WHO meldt nyt ud i arbejdet omkring virusset. Blandt andet bliver det slået fast, at en vaccine mod zika formentlig ligger langt ude i fremtiden.

- Vi bliver nødt til at fortsætte med det synspunkt, at en vaccine ligger år væk og ikke måneder, lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen.

Det myggebårne zikavirus er blandt andet mistænkt for at forårsage misdannelse hos nyfødte børn, hvis moren har været smittet.

Ifølge WHO går man - indtil det modsatte er bevist - ud fra, at der er en sammenhæng mellem zika og såkaldt microcephali. Microcephali betyder et underudviklet kranie og hoved, herunder hjerne.

WHO advarer om, at der er en reel risiko for, at udviklingsdefekten spreder sig til Afrika og Asien, som er de steder, der har den højeste fødselsrate i verden.

Anthony Costello, der er ekspert i WHO, siger, at man arbejder på at fastlægge nogle retningslinjer til gravide kvinder. Samtidig har man samlet en række eksperter for at få fastlagt en nærmere definition af microcephali.

WHO har også understreget, at der er brug for, at alle involverer sig i kampen mod zika, efter at man fik en vigtig lektion i forbindelse med ebolaudbruddet i Vestafrika.

Her blev organisationen beskyldt for at være for langsomme til at reagere på det massive udbrud. Og netop derfor er WHO opsatte på at få håndteret zikavirusset på en hurtig og effektiv måde.

/ritzau/Reuters