WHO ser frem til coronavacciner i pilleform eller spray

Der er lige nu 129 forskellige vaccinekandidater, der bliver testet i kliniske forsøg på mennesker.

Videnskabelig chef ved WHO Soumya Swaminathan ser flere fordele ved andre typer vacciner mod coronavirus end den, der bliver indsprøjtet. (Arkivfoto) Pool/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) ser frem til næste generation af vacciner mod coronavirus, som kan omfatte næsespray og pilleform.

Det siger videnskabelig chef hos WHO Soumya Swaminathan.

Den næste generation af vacciner vil ifølge Swaminathan have flere fordele i forhold til den nuværende, da de vil være lettere at administrere end indsprøjtningerne.

Vacciner kan måske endda fremover blive administreret af modtageren selv, lyder det fra WHO.

Den videnskabelige chef fortæller, at der lige nu er 129 forskellige vaccinekandidater i spil, som er nået til kliniske forsøg, hvor de bliver testet på mennesker.

Yderligere 194 kandidater er ikke nået så langt endnu, men er stadig under udvikling, og der arbejdes på dem i laboratorier.

»Jeg er sikker på, at nogle af dem vil vise sig at være meget sikre og effektive og andre måske ikke,« siger Soumya Swaminathan.

»Der kan helt klart være nogle fordele ved nogle af andengenerationsvaccinerne. Hvis du har vacciner, der kan gives via næsespray eller i pilleform, er det lettere at give end indsprøjtninger,« tilføjer hun.

Vacciner mod influenza bliver i nogle lande sprøjtet ind i næsen, og det kan også have sine fordele ifølge den videnskabelige chef.

»Hvis immunforsvaret reagerer lokalt, kan det få has på virusset, inden det overhovedet får etableret sig i lungerne og fører til problemer,« siger Swaminathan.

WHO har indtil nu godkendt syv coronavacciner. Det gælder dem fra Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm og Sinovac.

Senest blev vaccinen fra Bharat Biotech godkendt i sidste uge.

»Ingen af vaccinerne er 100 procent effektive. Men det er der heller aldrig nogen, der har påstået. En effektivitet på 90 procent er en fantastisk beskyttelse sammenlignet med ingen beskyttelse,« siger Swaminathan.

Der er blevet givet mere end 7,25 milliarder vacciner på verdensplan ifølge en optælling fra nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/AFP