WHO roser Sverige: Udviklingen er »meget opmuntrende«

Hele verden har set undrende til, mens Sverige har fastholdt en væsentlig anderledes strategi mod coronavirussen i de seneste måneder. Men nu får landet ros af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

 
Sverige har en meget anderledes tilgang til coronavirus. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Sverige har »gjort sit bedste«.

Selv om coronavirussen i de seneste måneder har spredt sig i Sverige med alarmerende hast, og både smitte- og dødstal er langt højere, end de er i nabolandene, fortjener regeringen nu alligevel ros.

Sådan lyder det fra generaldirektøren for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i et interview med Svenska Dagbladet.

Den svenske regerings seneste tiltag i kampen mod coronavirus kan mange andre lande nemlig lære af, mener WHO-chefen.

Svenskerne har nedsat en coronakommission, som skal granske Sveriges håndtering af coronakrisen. Den skal undersøge regeringens, sundhedsmyndighedernes, regionernes og kommunernes tiltag mod coronavirussen – og hvordan de virkede, skriver Dagens Industri.

Kommissionen skal i øvrigt forholde sig til, hvordan de forskellige myndigheder har samarbejdet, ligesom den skal evaluere Sveriges internationale samarbejde med andre lande under coronakrisen.

Og det fortjener ros, mener altså Tedros Adhanom Ghebreyesus:

»Sverige har gjort noget meget vigtigt ved at starte en udredning for at forstå, hvordan strategien har fungeret. WHO værdsætter virkelig dette initiativ, som mange andre lande kan lære af,« siger han til Svenska Dagbladet.

Sverige har været særdeles hårdt ramt under coronakrisen og har registreret langt flere dødsfald og smittetilfælde end nabolande som Danmark, Norge og Tyskland, selv når man tager højde for forskellene i befolkningstal.

Derfor frarådes danskerne også fortsat at tage til store dele af Sverige, mens andre europæiske lande er åbnet for karantænefri indrejse.

Men Tedros Adhanom Ghebreyesus mener, at virusudbruddet nu går i den rigtige retning i Sverige:

»Dødstallet i Sverige nåede sin kulmination i april. Siden da er de dalet betydeligt, og i sidste uge var de lavere end hidtil. Det er meget opmuntrende,« siger han til Svenska Dagbladet.

Over 71.000 personer er konstateret smittet med coronavirus i Sverige, og lidt over 5.400 svenskere, som er døde med covid-19.