WHO presser på for mæslingevacciner efter udbrud

Mæslinge-udbrud øger vigtigheden af vacciner. Myndighederne må lægge maksimalt pres, siger WHO.

Et udbrud af mæslinger i Europa får WHO til at understrege vigtigheden af mæslinge-vacciner overfor europæiske myndigheder. Colourbox Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har konstateret en markant stigning af antallet af mæslinge-tilfælde i Europa.

Derfor bør sundhedsmyndighederne i Europa gøre alt i deres magt for at få udbredt vacciner mod mæslinger så meget som muligt, lyder opfordringen fra organisationen.

»De enkelte landes myndigheder bør maksimere deres indsats for at opnå eller opretholde en dækning på 95 procent af befolkningen, der har fået to doser mæslinge-vaccine, for at forhindre spredning,« skriver WHO på sin hjemmeside.

Alene i januar 2017 er der registreret over 500 tilfælde af mæslinger i Europa.

Doktor Zsuzanna Jakab, der er regional direktør for WHO i Europa, advarer om, at der i lande, hvor under 95 procent af befolkningen er vaccineret, er en forøget risiko for »store udbrud« af mæslinger.

»Efter fremskridt i retning mod eliminering (af mæslinger, red.) over de sidste to år, er det særligt bekymrende, at antallet stiger i Europa,« siger hun i en pressemeddelelse.

»Der vil fortsat være udbrud i Europa og alle andre steder, indtil landene når det niveau af immunisering, der er nødvendigt for komplet at beskytte deres befolkning.«

Tallene fra januar er de seneste, der er opgjort for WHO. De viser, at der er rapporteret tre tilfælde i Danmark siden februar sidste år.

Modsat har Rumænien konstateret næsten 2000 tilfælde. I Italien er over 1000 tilfælde registreret det seneste år - 230 alene siden årsskiftet.

I alt 14 lande får en direkte opfordring fra WHO til at gøre noget ved spredningen af mæslinger. Resten af landene bedes holde paraderne oppe i kampen mod spredningen.

»Sammen må vi sikre, at det hårdt tilkæmpede fremskridt mod regional udryddelse (af mæslinger, red.), ikke går tabt,« siger doktor Zsuzsanna Jakab.

/ritzau/