WHO om coronavirus: »Hele verden må være på vagt nu«

I dag skal Verdenssundhedsorganisationen (WHO) tage stilling til, om coronavirussen udgør en international krise.

 

Hele verden må være på vagt over for coronavirussen, der stadig spreder sig ud over Kinas grænser.

Sådan lyder det nu fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der indtil nu ellers kun har erklæret krise i Østasien. Torsdag samles organisationens komité igen for at diskutere, om der nu også skal erklæres krise i resten af verden, skriver The Guardian.

I Kina er 7.183 mennesker blevet smittet med coronavirussen, der forårsager lungebetændelse. Og 170 personer er døde. Til sammenligning er der uden for Kinas grænser kun 68 personer, der har fået virussen.

Men eksperter frygter, at det tal kan stige. For i tre af de 15 lande, hvor coronavirussen er konstateret, har folk smittet hinanden inden for landets grænser – og altså ikke fået virussen i Kina. Det gælder i Tyskland, Vietnam og Japan.

Derfor frygter WHO, at sygdommen kan sprede sig hurtigere.

»Hele verden må være på vagt nu. Hele verden bør tage handling og være klar til enhver sag, der kommer fra epicentret eller de nye epicentre, som stadig kan nå at udvikles,« siger Michael Ryan, chef for WHOs nødhjælpsprogram, til The Guardian.

WHO har før erklæret internationale kriser i forbindelse med sygdomsudbrud. Seneste eksempel er ebolaudbruddet i DR Congo og Vestafrika, ligesom SARS-udbruddet i 2003 blev kategoriseret som en international krise.

Coronavirussen har nu smittet flere mennesker, end det var tilfældet for SARS-udbruddet. Til gengæld lader det til, at coronavirussen er en væsentligt mildere virus, skriver The Guardian.

Onsdag blev flere udenlandske statsborgere evakueret fra Wuhan – den millionby, hvor coronavirussen først blev konstateret. Så snart borgerne er hentet hjem, bliver de sendt i karantæne i 14 dage.

USA hentede 240 amerikanere hjem, og Japan hentede 206 japanske statsborgere. Australien og Indonesien har også meldt ud, at de vil hente borgere hjem. Og fra Danmark lød det onsdag, at der ville sendt et hold til den virusramte Hubei-provins for at hjælpe danskere i området med at komme hjem.

Mens coronavirussen har spredt sig til flere lande i Asien, heriblandt Thailand, Sydkorea, Nepal, Vietnam og Japan, er den også nået til Europa og USA. Onsdag blev de første tilfælde i Mellemøsten også bekræftet.

Fire medlemmer af en kinesisk familie i De Forenede Arabiske Emirater er blevet syge med virussen.

Der har været mistanke om op til flere tilfælde af virussen i Afrika, men endnu er ingen bekræftet.

Virussen menes at stamme fra et fiske- og dyremarked i Wuhan.