WHO nødgodkender coronavaccine fra Pfizer og BioNTech

WHO's beslutning om at nødgodkende vaccine gør det muligt for Unicef at levere vacciner til lande i nød.

Nytårsaften har Verdenssundhedsorganisationen, WHO, givet en nødgodkendelse til en vaccine mod corona fra selskaberne Pfizer og BioNTech. Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har udstedt en nødgodkendelse af vaccinen mod coronavirus fra selskaberne Pfizer og BioNTech.

Det er første gang, at WHO har godkendt en vaccine mod covid-19, siden coronavirusset blev opdaget for et år siden, oplyser organisationen i en erklæring nytårsaften.

Vaccinen fra Pfizer og BioNTech er allerede i brug i en række lande, herunder EU, Storbritannien og USA. Danmark begyndte at bruge vaccinen søndag.

WHO's godkendelse baner vejen for, at lande over hele verden hurtigt kan komme i gang med at importere og distribuere vaccinen.

»Dette er et meget positivt skridt i retning af at sikre global adgang til covid-19-vacciner,« siger Mariangela Simao, der leder WHO's arbejde med at sikre adgang til vacciner.

»Men jeg vil understrege behovet for en endnu større global indsats for at sikre nok vaccineforsyninger, så vi kan prioritere befolkninger overalt,« tilføjer hun.

WHO's beslutning om at godkende vaccinen til nødbrug gør det muligt for blandt andet FN-organisationen Unicef at levere vacciner til lande, der har brug for det.

WHO har brugt sine egne eksperter og andre eksperter fra forskellige dele af verden til at gennemgå data fra Pfizer og BioNTech vedrørende vaccinens sikkerhed, effektivitet og kvalitet.

På den baggrund har WHO konkluderet, at fordelene ved at bruge vaccinen opvejer risiciene.

Herhjemme var der torsdag morgen vaccineret 23.895 personer med den første dose fra Pfizer og BioNTechs vaccine. Det svarer til 0,41 procent af befolkningen.

Første del af vaccinen skal følges op af endnu et prik efter cirka tre uger, før vaccinen har den fulde effekt.

På verdensplan er Israel længst fremme med at vaccinere mod corona. Onsdag havde landet vaccineret 9,18 procent af befolkningen, mens Bahrain ligger på en andenplads med 3,37 procent.

Danmark ligger på syvendepladsen.

/ritzau/AFP