WHO har hårdt brug for penge i kampen mod coronavirus: »Det er aldrig for sent at vende udviklingen«

Verdenssundhedsorganisationen har kun fået omtrent ti procent af det beløb, som verdens lande har lovet at bidrage med i kampen mod coronavirus.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Mens 20 millioner på verdensplan er blevet smittet med coronavirus, står Verdenssundhedsorganisationen (WHO) med et »stort, globalt hul« i finanserne.

Organisationen har kun modtaget omtrent ti procent af de penge, som verdens regeringer har lovet at bidrage med i kampen mod coronavirus. Det oplyser organisationens generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, til Reuters.

Han forklarer, at de næste tre måneder kan blive afgørende for kampen mod virussen. Og at der er hårdt brug for flere penge, hvis det skal lykkes:

»Der er et stort, globalt hul mellem vores ambitioner, og det beløb, som vi har modtaget,« siger han:

»Alene til vaccinerne har vi behov for mere end 100 milliarder dollar.«

Det er mange penge, men ifølge Ghebreyesus er det et beskedent beløb i forhold til de mange penge, som G20-landene under pandemien har brugt på at forsøge at redde deres økonomier.

»Det er aldrig for sent at vende udviklingen,« siger WHO-chefen til Reuters.

Mike Ryan, som leder WHOs akutprogram, forklarer over for Reuters, at coronavirussen er simpel, brutal og ond. Og at den ikke er umulig at besejre:

»Den er brutal i sin enkelthed, den er brutal i sin ondskab, men den har ikke en hjerne,« forklarer han også til Reuters:

»Vi har hjernen. Vi kan overliste noget, der ikke har en hjerne, men vi gør ikke et særlig godt stykke arbejde lige nu.«

Af de over 20 millioner mennesker, som er blevet testet positive for coronavirus, er lidt over 12,2 millioner erklæret raske, mens virussygdommen har kostet næsten 734.000 mennesker livet.

I faktiske tal ser det værst ud i USA og Brasilien. Over fire ud af ti smittetilfælde har været i de to lande. Der skal dog tages forbehold for, at teststrategien varierer fra land til land.