WHO fremlægger plan mod zikavirus

Organisationen anslår, at der vil være behov for 370 millioner kroner.

WHO mener, at der skal forskes yderligere i, hvordan zikavirusset spreder sig, og at der skal sættes gang i en hurtigere udvikling af vacciner. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: NACHO DOCE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GENÈVE: Hvis zikavirusset skal bekæmpes inden udgangen af juni, er der behov for yderligere 56 millioner dollar. Det svarer til over 370 millioner kroner.

Det siger Verdenssundhedsorganisationen WHO, som netop har fremlagt planen for, hvordan man skal bekæmpe zika, skriver Reuters. Midlerne skal komme fra WHOs medlemslande og fra donorer.

WHO mener, at der skal forskes yderligere i, hvordan zikavirusset spreder sig, og at der skal sættes gang i en hurtigere udvikling af vacciner. Forskere skal desuden klarlægge, om zika-virus kan være i mænds sæd og andre kropsvæsker, og om det kan overføres seksuelt eller smitte fra mor til barn.

WHOs plan for bekæmpelse af virusset omfatter også styrket sygdomsovervågning og øget kontrol af myg, da zikavirus-infektionen regnes for at være en myggeoverført sygdom.

Virusset har spredt sig til 39 lande, hvoraf 34 er på det amerikanske kontinent. Virusset kædes sammen med, at indtil videre 508 spædbørn i Brasilien er blevet født med misdannede hoveder på grund af lidelsen microcephali.

Lige nu undersøger de brasilianske myndigheder forbindelsen mellem zikavirus og flere end 4.300 tilfælde af nyfødte med unormalt små hoveder.

Usikkerhed og rygter har de seneste dage forstærket frygten for zikavirusset i Sydamerika og fører permanent til fantasifulde forklaringer om sygdommen. Alle disse rygter er dog tilbagevist af WHO. Ritzau