WHO: Energidrikke bliver et folkesundhedsproblem

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har præsenteret en ny rapport, der udpensler adskillige sundhedsrisici ved overdrevent forbrug af energidrikke. Drikkene risikerer at blive et problem for folkesundheden, lyder advarslen.

Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Unge mennesker indtager energidrikke i stor stil, og de sukkerholdige væsker kan risikere at blive et væsentligt problem for folkesundheden, hvis ikke der bliver sat en stopper for det.

Sådan lyder advarslen fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der står bag en ny undersøgelse, der anbefaler, at der sættes et loft over koffeinniveauet i energidrikkene og restriktioner på salg og markedsføring. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Undersøgelsen viser, at den primære risiko ved at drikke energidrikke er de høje koffeinniveauer, hvilket kan forårsage problemer som hjertebanken, forhøjet blodtryk, opkastning, kramper og i ekstreme tilfælde dødelige hjertesvigt. Og forskerne lægger særligt vægt på, at koffein har en dokumenteret negativ effekt på børn og unge.

»Den fulde effekt af den stigende popularitet af energidrikke er endnu ikke opgjort, men den aggressive markedsføring af energidrikke rettet mod unge, kombineret med begrænset og varieret regulering, har skabt et miljø, hvor energidrikke kan udgøre en betydelig trussel mod den offentlige sundhed,« skriver forskerne i rapporten.

Forskerne understreger desuden, at mange energidrikke også indeholder ingredienser som guarana, taurin og B-vitaminer, som kræver yderligere efterforskning, herunder når de blandes med koffein.

WHO advarer særligt mod, at unge drikker energidrikke sammen med alkohol. En europæisk fødevaresikkerhedsundersøgelse viser, at over 70 procent af 18-29-årige, der drikker energidrikke, blander dem med alkohol.

Ifølge undersøgelsen er blandingen langt farligere end at drikke uopblandet alkohol, fordi man får sværere ved at mærke påvirkningen.

Derudover punkterer forskerne fuldstændig myten om, at energidrikke fremmer sportspræstationer - tværtimod er der direkte farer forbundet ved at bruge dem for ofte, når man udøver fysisk aktivitet.

WHO-forskerne anbefaler, at praktiserende læger skal blive bedre til at se faren ved overdrevent forbrug af energidrikke. Derudover skal kampagner oplyse offentligheden om risici ved at blande energidrikke med alkohol.

I maj blev Litauen det første EU-land til at vedtage en lovgivning, der forbyder salg af disse drikkevarer til mindreårige.