WHO bekræfter Pandemi

Opdatert: Verden er ramt af den første globale influenzaepidemi i 40 år, erklærer Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Foto: Ym Yik
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden er ramt af en Influenza A(H1N1)-pandemi, erklærer Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Det betyder ikke, at influenzaen, der her i Danmark senest ramte en seksårig dreng, er blevet mere farlig. Men det betyder, at smitten er blevet anerkendt som en epidemi, der spreder sig over hele verden.

- Dette betyder, at verden er i det tidlige stadie af den første influenzaepidemi i det 21. århundrede, siger WHO's generaldirektør Margaret Chan ifølge Ritzau.

WHO har defineret seks faser i udviklingen af en pandemisk influenza. Hidtil har organisationen sagt, at vi var i fase 5. Det er først nu, hvor vurderingen er steget til niveau 6, at der er tale om en pandemi.

Ved WHO's seneste opgørelse(H1N1) fra onsdag morgen var der 27.737 officielle tilfælde af influenzaen på verdensplan, heriblandt 141 døde.

WHO anbefaler ikke, at lande begynder at lukke deres grænser for at stoppe sygdommen, og folks bevægelsesfrihed bør ikke begrænses, siger Margaret Chan.

Danmark forberedt på pandemi
Sidste gang en influenza opnåede status af en pandemi var i 1968, hvor Hong Kong-influenzaen kostede tre millioner menneskeliv. Den værste pandemi, som ramte verden i sidste århundrede var den spanske syge, som slog 21 millioner mennesker ihjel.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen længe været forberedt på at Influenza A(H1N1) nåede pandemi-stadiet, og forebyggelseschef Else Smith har gentagne gange forsikret om, at myndighederne er velforberedte.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der i alt konstateret 10 danskere med Influenza A(H1N1), hvoraf de syv er blevet smittet i udlandet. Men myndighederne regner med, at der er flere uopdagede tilfælde.

Myndighedernes beredskab er forberedt på at håndtere de nye tilfælde og opsporer kontakter til smittede for at sætte dem i forebyggende behandling.

Influenza A(H1N1) er en virus, som først opstod hos grise. Derfor var den længe kendt under navnet svineinfluenza. Siden har mennesker imidlertid fået sygdommen og er begyndt at smitte hinanden. De første tilfælde hos blev konstateret i Mexico.