WHO advarer om coronavirus uden for Kina: »Vi ser måske kun toppen af isbjerget«

Antallet af patienter, der er blevet smittet med coronavirus uden for Kina er lige nu lavt – i hvert fald sammenlignet med situationen i Kina. Men det kan stadig nå at ændre sig betydeligt, advarer Verdenssundhedsorganisationen WHO.

 
To krydstogtskibe er sat i karantæne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Caroline Nørkjær/Mathilde Oda Jørgensen.

Personer, der aldrig har været i Kina, er også begyndt at få og sprede den smitsomme coronavirus.

Der er stadig kun meget få tilfælde, forklarer chefen for Verdenssundhedsorganisationen WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Men:

»Vi ser måske kun toppen af isbjerget,« skriver han på Twitter.

Coronavirussen har nu taget over 900 liv i Fastlandskina, og mere end 40.000 personer er blevet smittet. Sammenlignet med de tal, kan det føles, som om alle uden for Kina er sluppet let.

Omtrent 350 personer er blevet smittet i 30 lande uden for Fastlandskina, og kun to personer er døde af virussen, i Filippinerne og Hongkong, skriver The Guardian.

Men fordi sundhedspersonale i flere lande nu er begyndt at behandle patienter, der aldrig har været i Kina, advarer WHO altså om, at der kan være flere, der er blevet smittet, end myndighederne ved.

Og det kan betyde, at antallet af smittede hurtigt kan stige betydeligt.

WHO har sendt en delegation af eksperter af sted til Kina mandag. De skal hjælpe med at koordinere håndteringen af virussen, som stadig spreder sig tværs over landet.

Det har allerede fået regeringen til at lukke store dele af landet ned. Kinas kommunistiske parti har beordret skoler til at holde lukket, sat tog og fly i bero og lukket hele fabrikker ned.

I millionbyen Wuhan, hvor virussen først brød ud, har gaderne ligget øde hen i to uger, mens byens indbyggere har været afskåret fra omverdenen og hinanden i tvungen hjemmekarantæne.

Selv om de nu har været i isolation i de to uger, det er påkrævet, er hele Hubei-provinsen stadig lukket af, så millioner af mennesker ikke kan komme på arbejde.