Whistleblower: Uregelmæssigheder i sikkerhedsgodkendelser til Trump-medarbejdere

New York Times beretter om nye sager i Det Hvide Hus, hvor medarbejdere har fået sikkerhedsgodkendelse efter i første omgang at være blevet afvist.

New York Times fortalte fornylig, at præsident, Trump havde blandet sig i i sin svigersøns Jared Kushners sikkerhedsgodkendelse. Nu kommer der nye beretninger om omstødte sikkerhedsgodkendelser Fold sammen
Læs mere
Foto: Kacper Pempel

Adskillige medarbejdere i Trump-administrationen er blevet sikkerhedsgodkendt uden om de almindelige kanaler, og efter at de først var blevet nægtet godkendelse på grund af bl.a. brug af stoffer og frygt for »fremmed indflydelse«.

Det oplyser New York Times, som refererer oplysninger, en whistleblower i Det Hvide Hus har givet til en komité i Repræsentanternes Hus.

Medarbejderen, Tricia Newbold, som i en længere årrække har arbejdet i sikkerhedskontoret i Det Hvide Hus, har ifølge avisen omtalt 25 tilfælde, hvor mere højtstående embedsmænd har omstødt afgørelser længere nede i systemet, hvor de pågældende har fået afvist deres ansøgninger om at blive sikkerhedsgodkendt.

Angiveligt er de pågældende i første omgang blevet nægtet godkendelse af forskellige årsager såsom økonomiske problemer, personlig opførsel, kriminel adfærd og fremmed indflydelse.

Når whistlebloweren har valgt at stå frem, skyldes det ifølge hendes forklaring til komiteen, at hendes bekymringer er blevet overhørt internt i Det Hvide Hus, og at hun som et »sidste håb« er gået til komiteen for at »bringe integriteten tilbage« på hendes arbejdsplads.

Oplysningerne kommer, efter at New York Times tidligere på året kunne fortælle, at præsident Trump skulle have beordret sin stabschef til at sikkerhedsgodkende sin svigersøn og toprådgiver, Jared Kushner, som på et tidspunkt havde fået frataget sin godkendelse.

Jared Kushner havde holdt flere møder med blandt andre russiske forretningsfolk under valgkampen i 2016. I 2017 skulle han i en høring i Senatet forklare møder med den russiske ambassadør i Washington, et møde med chefen for en større russisk bank samt en russisk advokat.

Det var dog uklart, om det skulle være disse møder, der skulle have udgjort en sikkerhedstrussel.

De nye beretninger om sikkerheds-godkendelser, der er blevet gennemtrumfet efter først at være blevet afvist, har fået demokraterne, som har formandsposten i komiteen, til at kræve svar på en række spørgsmål om Trump-administrationens håndtering af sikkerheds-godkendelser, og om håndteringen kunne repræsentere en risiko for, at nationale hemmeligheder kunne komme i fare.

Det Hvide Hus har ikke umiddelbart ønsket at kommentere oplysningerne, men republikanere i repræsentanternes hus mener, at der er tale om et »partisan-angreb på det Hvide Hus« og et forsøg på at »fiske« oplysninger om »dedikerede« offentligt ansatte.

Blandt sagerne skal således være flere medarbejdere, som ikke er politisk udpegede, ligesom en af de afviste medarbejdere skulle bestride et job som pedel.