Washington Post: »Danmark er gået i højeste gear for at udvise fjendtlighed«

(Foto: Claus Fisker/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Flygtningekrisen har ikke været godt for Danmarks image. Gang på gang er vores lille land blevet hængt ud i internationale medier for en hård kurs mod folk, der flygter fra krig. Og nu er nok en hård kritik vendt vores vej.

Den kommer fra den anerkendte og verdensberømte amerikanske avis The Washington Post. Avisen har været en tur i Danmark for at kigge på, hvordan vores 'sociale velfærdsutopia, har taget en grim drejning i forhold til flygtninge', som avisens overskrift på artiklen hedder.

I artiklen beskriver Washington Post, hvordan personer i Danmark har fået bøder, efter de i forbindelse med det store flygtninge-indtog i september sidste år valgte at fragte flygtninge enten til Sverige eller internt i Danmark.

Avisen har snakket med en kvinde ved navn Lise Ramslog, som netop har fået bøde for at køre flygtninge til Sverige. Ligeledes har avisen snakket med Lisbeth Zornig, som også har fået en bøde for at transportere flygtninge.

'I højeste gear for at udvise fjendtlighed'

Avisen konstaterer, at Danmark har en lang tradition for at hjælpe mennesker i nød. Som det blandt andet gjorde sig gældende med jøder under Anden Verdenskrig. Men det gælder ikke i det 21. århundrede, konstaterer avisen.

»Blandt landets store helte er dem, som beskyttede jøder under Holocaust, eller som hjalp undertrykte flygte fra jerntæppet under Den Kolde Krig.«

»Men når det kommer til dem, der flygter fra det 21. århundredes konflikter ved Europas grænse, så er Danmark gået i højeste gear for at udvise fjendtlighed,« står det i artiklen, der nævner, at Tyskland fortsat tager imod asylansøgere, mens Sverige blev ved tage imod til det absolut sidste, landet kunne formå.

Herefter nævner avisen en stribe af de tiltag fra den danske regering, som har tiltrukket sig opmærksomhed fra udlandet.

Dansk Folkepartis sejr

Det gælder bl.a. regeringens annoncer i libanesiske aviser, muligheden for at fratage flygtninge deres værdier og den lange tid det tager, før asylansøgere kan få familiesammenføring.

Den hårde kurs mod flygtninge og asylansøgere, mener avisen, har en tråd til fremgangen for Dansk Folkeparti - som siden har fået rod i store dele af det danske samfund og politiske spektrum. Som avisen skriver:

»Idéen om, at Danmark ikke i tilstrækkelig grad kan passe på sine egne, hvis landet også skal give ly til asylansøgere, har vundet bred appel. Anti-flygtninge holdninger, der engang blev betragtet som ekstreme, er nu favnet bredt blandt landets politikere.«

Og her ser avisen en linje til ganske almindelige danskere som Lise Ramslog, der har fået bøder for at fragte flygtninge til Sverige - for den hårde kurs mod flygtninge rammer nu også 'almindelige danskere'.

»Jeg er stolt af, hvad jeg gjorde, og jeg vil aldrig fortryde, hvad jeg har gjort. Men jeg vil ikke være kendt som en kriminel,« siger Lise Ramslog til avisen.