Wallraff afviser mystik om møde med Stasi i København

Den tyske stjernejournalist Günter Wallraff mødtes for 39 år siden med en Stasi-agent på et hotelværelse i København. Det var helt naturligt, siger hans advokat om afklassificerede dokumenter fra Politiets Efterretningstjeneste

Den tyske forfatter Günther Wallraff. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN CHARISIUS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Papirer fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) kan være med til at afklare, hvorvidt en af de mest fremtrædende journalister i Tyskland, Günter Wallraff, har talt usandt om et møde med en stikker fra DDRs hemmelige politi Stasi i København 1971.

Wallraff har hidtil afvist selv at have arbejdet for Stasi. Han har også sagt, at han ikke vidste, at østtyskeren Heinz Gundlach, som han traf i København for snart 39 år siden, var i Stasis tjeneste. Men afklassificerede dokumenter fra PET, gravet frem af Syddansk Universitet og i aftes præsenteret af den tyske TV-kanal ZDF, tyder på, at han i hvert fald på et enkelt punkt ikke har udtalt sig i overensstemmelse med sandheden.

Wallraffs hovedargument, da påstanden om et Stasi-samarbejde kom frem 2003, var, at mødet med Gundlach ikke fandt sted under fire øjne. Ifølge Wallraff deltog yderligere to personer, hvilket skulle godtgøre, at samtalen ikke var hemmelig.

PET-papirerne, der i aftes blev omtalt som andenvigtigste nyhed i ZDFs TV-avis, fortæller imidlertid, at der kun var to tilstede under mødet på værelse 9 i det daværende Hotel Regina i København. Den danske efterretningstjeneste holdt øje med ”hvert et skridt”, som Wallraff foretog i byen, hed det i udsendelsen. Dermed synes Wallraffs oplysninger, som for fire år siden fik en tysk domstol til at afgøre, at man ikke med sikkerhed kunne sige, om mødet var hemmeligt, at falde fra hinanden.

Wallraffs advokat meddeler i en skriftlig stillingtagen til ZDF, at ”denne vurdering er forkert”. Et møde på et hotelværelse var helt naturligt, siger advokaten.

Link: Se indslaget fra ZDF i aftes:

Adjunkt Thomas Wegener Friis fra Center for Koldkrigsstudier ved Syddansk Universitet bekræfter over for berlingske.dk indholdet af dokumenterne fra PET.

”Det er en af de mest omdiskuterede Stasi-sager med forbindelse til Danmark,” siger han. ”De sidste 20 år har man kun kunnet fortælle den med Warszawapagt-øjne,” forklarer han med henvisning til den østeuropæiske militæralliance styret af Sovjetunionen. ”Men vi historikere har sagt, at man også må se den gennem vestlige øjne. Det er, hvad der sker nu.” Wegener Friis vil dog ikke tolke de nye oplysninger. ”Det er ikke op til os,” siger han.